Teklif kapsamında, 6 Şubat 2023’te meydana gelen ve merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin ardından inşa edilen konut ve iş yerlerine ilişkin borçlandırma süreçlerinde önemli bir kolaylık sağlanacak. Buna göre, hak sahiplerinin borçlarını 31 Aralık 2026’ya kadar peşin ödemesi halinde, ilk konutlar için yüzde 74, ilk iş yerleri için ise yüzde 48 oranında indirim uygulanacak.
Söz konusu düzenleme, deprem sonrası yeniden ayağa kalkma mücadelesi veren Kahramanmaraş’ta vatandaşların ekonomik yükünü hafifletmeyi hedefliyor. Kentte yürütülen yeniden inşa sürecine doğrudan katkı sunması beklenen teklif, bölge halkı açısından kritik bir destek olarak değerlendiriliyor.
Öte yandan kanun teklifiyle bedelli askerlik tutarında yüzde 25 artış öngörülürken, şans ve bahis oyunlarına ait ilan ve reklam giderlerinin kurum kazancından düşülmesi uygulamasına son verilecek.
Kamuya ait taşınmazların özelleştirilmesine yönelik düzenlemeler de teklif kapsamında yer alıyor. Üniversiteler ve çeşitli kamu kurumlarının mülkiyetindeki taşınmazlar, ilgili idarelerin talebi doğrultusunda özelleştirme programına alınabilecek.
Ayrıca serbest bölgelerde üretim yapan mükelleflerin, bu bölgelerde imal ettikleri ürünlerin yurt dışına veya diğer serbest bölgelere satışından elde ettikleri kazançlar vergi istisnası kapsamına alınacak.
Genel Kurul’da Türkiye’nin uluslararası ilişkilerini ilgilendiren başlıklar da gündemde olacak. Libya, Kırgızistan ve Birleşmiş Milletler Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlendirilmesi Birimi ile imzalanan üç ayrı anlaşma milletvekillerinin değerlendirmesine sunulacak.
Komisyon çalışmalarında ise sosyal hizmetler, dış politika ve toplumsal konular öne çıkıyor. Sosyal medyaya yönelik düzenlemeler ile doğum iznine ilişkin başlıkların görüşüldüğü toplantılar sürerken, dış politika gündeminde uluslararası gelişmeler masaya yatırılacak.
Meclis’te yoğun geçmesi beklenen haftada, siyasi partilerin grup toplantıları da salı ve çarşamba günleri gerçekleştirilecek. TBMM’de alınacak kararların özellikle Kahramanmaraş başta olmak üzere deprem bölgesinde ekonomik ve sosyal toparlanma sürecine yön vermesi bekleniyor.