Kahramanmaraş Haberleri
Kahramanmaraş
Parçalı bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Gazetecin | Gündem | Antalya Diplomasi Forumu'nda çocukların dijital güvenliği öne çıktı

Antalya Diplomasi Forumu'nda çocukların dijital güvenliği öne çıktı

Antalya Diplomasi Forumu (ADF) 2026 konuşan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, çocukların dijital mecralarda korunmasına yönelik düzenlemelerin yalnızca Türkiye'de değil birçok ülkede gündeme geldiğini belirterek, ‘Biz de ülkemize özgü bir modele çalışıyoruz.

Antalya Diplomasi Forumu (ADF) 2026 konuşan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, çocukların dijital mecralarda korunmasına yönelik düzenlemelerin yalnızca Türkiye'de değil birçok ülkede gündeme geldiğini belirterek, ‘Biz de ülkemize özgü bir modele çalışıyoruz.

KAYNAK: ANADOLU AJANSI
Antalya Diplomasi Forumu'nda çocukların dijital güvenliği öne çıktı

Anadolu Ajansının (AA) "Global İletişim Ortağı" olduğu Antalya Diplomasi Forumu (ADF) 2026, Antalya'nın Belek Turizm Bölgesi'ndeki NEST Kongre Merkezi'nde devam ediyor.

Foruma katılan Bakan Göktaş, AA muhabirine, ADF'nin son derece kıymetli bir organizasyon olduğunu ve Türkiye'nin ev sahipliğinden gurur duyduklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, forumda küresel belirsizlikler ve geleceğe ilişkin kararlı adımlara dair önemli mesajlar verdiğini ifade eden Göktaş, Türkiye'nin küresel diplomaside arabulucu ve barış ile umudun öncü ülkelerinden biri olduğunu vurguladı.

Dijital çağın aile yapısı ve çocuklar üzerindeki etkilerine dikkati çeken Göktaş, sosyal medya ve dijital platformların bazı riskler barındırabildiğini dile getirdi.

"15 yaş sosyal medya düzenlemesi sadece ülkemizde değil ilk başta Avustralya'da gündeme gelen çok önemli bir madde. Bu kanun tasarısından sonra Avustralya bir yönetmelik çıkardı ve sosyal medya platformlarına bir yıl süre verdi." diyen Göktaş, bununla beraber Avrupa'da İngiltere, Fransa, İspanya'nın da benzer karar tasarılarını hayata geçirdiğini söyledi.

Türkiye'de bu alanda çalışmaların yapıldığına işaret eden Göktaş, "Biz de ülkemize özgü bir modele çalışıyoruz. Yaklaşık 18 aydır çocuklarla, ailelerle, akademisyenlerle bu konuya çalışıyoruz. Hem uluslararası çalışmaları inceledik hem de ülkemize özgü bir model hayata geçirdik. Zira çocuklar bizim geleceğimiz." ifadelerini kullandı.

Çocukların dijital mecraların içinde doğan bir nesil olduğunu, önceki kuşakların ise bu teknolojilere sonradan uyum sağladığını belirten Göktaş, yeni dijital alışkanlıkların düzenlenmesine yönelik ortak bir irade bulunduğunu kaydetti.

Çocuklara güvenli bir dijital ortam sunulması ve güvenliklerinin sağlanması amacıyla çalışma yürüttüklerini ifade eden Göktaş, 15 yaş altına sosyal medya düzenlemesinde özellikle denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Göktaş, 15 yaş altındaki çocukların sosyal medyaya erişememesini, diğer yandan da sosyal ağ sağlayıcılarının Türkiye'de 1 milyondan fazla kullanıcısı varsa ülkeye bir temsilci atamasını öngördüklerini anlatarak, "Oyunlarla ilgili de bir düzenlememiz var. Ailelerden çok yoğun talep var ve gerçekten bu konuda kamuoyunda da yoğun destek görüyoruz. Çocukların internete ve dijital çağa en güvenli şekilde erişimini sağlamayı amaçladık." dedi.

Göktaş, bu çalışmayı gelecek günlerde hayata geçirmek istediklerini söyledi.

Dijital çağın ve teknolojilerin aile bağlarını zayıflatabildiğini bildiklerini dile getiren Göktaş, bu kapsamda 21 ve 22 Nisan'da Ankara'da çocukları dijital mecralarda korumaya yönelik uluslararası bir foruma ev sahipliği yapacaklarını belirtti.

Savaş ortamları ve iklim krizlerinden en fazla kadınlar ve kız çocuklarının etkilendiğine dikkati çeken Göktaş, COP31 kapsamında da çeşitli çalışmalar yürütüleceğini bildirdi.

Aile politikalarında küresel işbirliği

Geçen senenin "Aile Yılı" ilan edildiğini anımsatan Göktaş, gelecek 10 yılın ise "Aile ve Nüfus 10 Yılı" olarak planlandığını belirtti.

"Antalya Diplomasi Forumu, aile diplomasimizi ileriye taşıma adına çok önemli bir toplantı." ifadesini kullanan Göktaş, "Suriye Aile Bakanı ile beraber hem ikili görüşme gerçekleştireceğiz hem de aileye yönelik, kadın, çocuk ve engellilere yönelik bir anlaşma imzalayacağız." dedi.

Aile bağlarının zayıfladığı ve aile kurumunun da çeşitli etkilerle karşı karşıya olduğu bir dönemde bulunulduğuna dikkati çeken Göktaş, Türkiye'nin aile diplomasisi alanında kapsamlı çalışmalar yürüttüğünü söyledi.

Göktaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da Birleşmiş Milletlerin 78, 79 ve 80. genel kurullarında bu konulara vurgu yaparak "Ailemiz geleceğimiz." mesajını verdiğini dile getirdi.

Bu kapsamda yalnızca Türkiye olarak değil, pek çok ülkede ortak çalışmalar yürüttüklerini belirten Göktaş, "Türkiye'de Aile ve Nüfus 10 Yılı kapsamında uzun vadeli çalışmalar yürütürken, diğer yandan İslam İşbirliği Teşkilatı kapsamında da Aile ve Nüfus 10 Yılı'na yönelik bir karar taslağımız bulunmakta. Bugüne kadar 7 ülkeden destek aldık ve inşallah önümüzdeki dönemde İslam İşbirliği Teşkilatında, Aile ve Nüfus 10 Yılı karar tasarımızın da çıkmasını öngörüyoruz." diye konuştu.

Bakan Göktaş, sözlerini şöyle tamamladı: "Diğer yandan Aile Yılı sadece ülkemizde değil. Ülkemizde ilan ettikten sonra Mısır, Nijerya, Birleşik Arap Emirlikleri de kendi ülkelerinde Aile Yılı olarak ilan etti. Sırbistan, Aile ve Nüfus 10 Yılı olarak bu çalışmaları başlattı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti de benzer şekilde. Nijerya, aile eylem planımızı olduğu gibi kendi ülkesinde de uygulamaya başladı. Yani aile konusunda aslında farkındalığın arttığı bir dönemdeyiz."

Daha sonra AA standını ziyaret eden Göktaş, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü'nün 10. yılı dolayısıyla oluşturulan "15 Temmuz Anı Odası"nı gezerek, AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Serdar Karagöz'den bilgi aldı.
 

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız