Kahramanmaraş Haberleri
Kahramanmaraş
Parçalı az bulutlu
18°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Gazetecin | Gündem | 78 kişinin hayatını kaybettiği facianın üzerinden 1 yıl geçti

78 kişinin hayatını kaybettiği facianın üzerinden 1 yıl geçti

Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi'nde faaliyet gösteren Grand Kartal Otel'de 34'ü çocuk 78 kişinin hayatını kaybettiği, 137 kişinin yaralandığı yangının üzerinden 1 yıl geçti.

Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi'nde faaliyet gösteren Grand Kartal Otel'de 34'ü çocuk 78 kişinin hayatını kaybettiği, 137 kişinin yaralandığı yangının üzerinden 1 yıl geçti.

78 kişinin hayatını kaybettiği facianın üzerinden 1 yıl geçti

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Grand Kartal Otel'in restoran kısmındaki "showrom" (şov alanı) diye tabir edilen alanda bulunan grill plate (ticari mutfaklarda kullanılan pişirme cihazı) cihazından kaynaklı olarak 21 Ocak 2025'te saat 03.16'da yangın çıktı.

Yangın, LPG fleksi (yüksek sıcak-soğuk derecelere kadar dayanıklı) hortumunun erimesi sonucu gazın alevlenmesiyle kontrol edilemez büyüklüğe ulaştı. Haber verilmesi üzerine bölgeye kent merkezi, ilçeler ve çevre illerden çok sayıda itfaiye, AFAD, UMKE ve sağlık ekibi sevk edildi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile dönemin AFAD Başkanı Okay Memiş de bölgeye gelerek yetkililerden bilgi aldı, incelemelerde bulundu. Olaya 156 araç ve 428 personelle müdahale edilirken, yangın ihbarının geldiği andan 36 saat sonra arama kurtarma ve soğutma çalışmaları tamamlandı.

Yangına ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca 4 başmüfettiş, İçişleri Bakanlığınca 2 mülkiye başmüfettişi ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca 42 personelden oluşan 13 psikososyal destek ekibi görevlendirildi, ayrıca Bolu Cumhuriyet Başsavcılığınca 6 Cumhuriyet savcısı görevlendirilirken, 5 kişilik bilirkişi heyeti oluşturuldu.

Adalet Bakanlığı Adli Tıp Kurumu Başkanlığı, yangında hayatını kaybedenlerin sayısının 78 olduğu bildirdi, olayda 137 kişi de yaralandı. Vefat edenler, Bolu, İstanbul, Ankara, Mardin, Adana, Bartın, Manisa, Konya, Bursa, Kayseri ve İzmir'de son yolculuğuna uğurlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, devlet başkanları, bakanlar, siyasi partilerin genel başkanları ve sivil toplum kuruluşları, yangına ilişkin taziye mesajı yayımladı, ülke genelinde 1 günlük yas ilan edildi.

Yangının başlangıcı, yayılması ve faciadan kaçış çabaları güvenlik kameralarına yansıdı

Otelin güvenlik kamera görüntüleri, yangının çıkış anı, yayılması, binada konaklayanların kurtulma çabaları, otelin dışındaki panik ile vatandaşlar, ekipler ve çalışanların kurtarma çalışmalarını kayıt altına aldı.

Yangının başladığı mutfak bölümündeki kayıtlarda, dumanları fark eden mutfak çalışanlarının lavabonun altındaki yangın söndürme tüpünü kullanmadan panik halinde kaçması ve alevlerin büyümesiyle etrafı dumanların kaplaması yer aldı.

Restoran kısmında ise duman çıkmaya başlayan "grill plate" cihazının bulunduğu yerde yoğun alev ile duman görüntülere yansıdı. Bazı tatilcilerin yangın esnasında kaçmak için çarşafları birbirine bağlayarak camlardan sarkıttığı görülen kayıtlarda, binanın ön tarafındaki otelin giriş kapısından dışarı çıkışlar ile sundurmaya dayanan merdivenlerle müşterilerin kurtarılmaya çalışılması görüldü.

Otelin ön kısmı ile otoparkını gösteren görüntülerde, müşterilerin camlardan sundurmaya, oradan da zemine inmeye çalıştığı, bazılarının 5'inci kattaki pencereden sarkıtılan çarşafa tutunarak inmeye çalıştığı, bu sırada bir kişinin düştüğü anlar yer aldı.

Binanın arka kısmına ait görüntülerde ise şov alanından alev ve dumanların yükselmesi, otelden koşarak çıkan bazı insanların kayarak düşmesi ve panik halinde cep telefonlarıyla birilerini araması kayıt altına alındı.

Yangının ilk anları ve sonrasındaki 2,5 saate ilişkin, oteli dışarıdan gören yakındaki güvenlik kamerasının kaydettiği görüntülerde, otelin vadiye bakan arka cephesindeki alevlerin geceyi aydınlattığı, otelin ön tarafında da hareketlilik yaşandığı görüldü.

Bilirkişi heyeti: "Olay öngörülebilir, basit önlemlerle engellenebilir ve sonuçları yok edilebilir"

Bolu Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında otelin yetkilileri, çalışanları ve firmanın denetlenmesinde sorumlu ilgili kurumların mevcut ve eski yöneticileri gözaltına alındı.

Otel sahibi Halit Ergül, genel müdür Emir Aras, yönetim kurulu üyeleri Emine Murtezaoğlu Ergül ile Elif Aras ve Ceyda Hacıbekiroğlu, otel müdürü Zeki Yılmaz, muhasebe müdürü Kadir Özdemir, Gazelle Otel Genel Müdürü Ahmet Demir, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Sedat Gülener, Bolu Belediyesi İtfaiye Müdür Vekili Kenan Coşkun, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sırrı Köstereli, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Bünyamin Bal, eski Bolu İl Özel İdaresi Ruhsat ve Denetim Müdürü Mehmet Özel, İl Özel İdaresi Ruhsat ve Denetim Müdürü Yeliz Erdoğan, muhasebe personelleri Cemal Özer ve Mehmet Salun, otelin teknik personelleri Tahsin Pekcan, Hüseyin Özer ve mutfak personeli Faysal Yaver tutuklandı. Alanında uzman öğretim üyelerinden oluşturulan teknik bilirkişi heyeti, hazırladığı raporu Bolu Cumhuriyet Başsavcılığına sundu.

Raporda, restoran kısmında LPG gazının etkisiyle büyüyen yangında, dumanların merdiven boşluklarının baca rolü görerek üst katlara yayıldığı, ahşap kaplama nedeniyle otelin üst kısımlarına, sonrasında dış bölümüne sıçrayarak büyüdüğü ve otelin "Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik" şartlarını sağlamadığı belirtildi.

Raporda, özellikle yangının çıkmasında, büyümesinde ve yangın önlemlerinin alınmamasında otel sahipleri ve yönetim kurulu üyeleri, otelin işletmesinden sorumlu genel müdür ve sıralı yetkili yöneticiler, iş sağlığı ve güvenliği uzmanları, LPG tesisatında ihmalleri gerçekleştiren yetkili ve sorumluların birinci derecede asli kusurlu bulunduğu bildirildi.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız