Kahramanmaraş Haberleri
Kahramanmaraş
Açık
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Gazetecin | Genel | Fransa'dan Türkiye’ye 600 milyon Avro’luk finansman

Fransa'dan Türkiye’ye 600 milyon Avro’luk finansman

COP31 Başkanı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Paris’te Fransa Kalkınma Ajansı (AFD) Başkanı ve CEO’su Christophe Lecourtier ile bir araya geldikten sonra basın mensuplarına değerlendirmelerde bulundu.

COP31 Başkanı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Paris’te Fransa Kalkınma Ajansı (AFD) Başkanı ve CEO’su Christophe Lecourtier ile bir araya geldikten sonra basın mensuplarına değerlendirmelerde bulundu.

KAYNAK: Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanlığı
Fransa'dan Türkiye’ye 600 milyon Avro’luk finansman

COP31 Başkanı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, günübirlik Paris programı kapsamında bir dizi görüşmelerde bulundu. OECD Konsey Toplantısı’nda COP31 Başkanlığı’nın önceliklerine ilişkin sunum yapan COP31 Başkanı Kurum, ardından Fransa eski Başbakanı Laurent Fabius ile bir araya gelerek COP31 sürecine ilişkin görüş alışverişinde bulundu.

Daha sonra Fransa Kalkınma Ajansı’nı (AFD) ziyaret eden Bakan Kurum, AFD Başkanı ve CEO’su Christophe Lecourtier ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından  Lecourtier ile AFD merkezinde basın mensuplarına değerlendirmede bulunan COP31 Başkanı Kurum, “Bugün dünya sıcaklığının sanayi öncesi döneme göre 1.43 santigrat derece arttığı, sellerin, kuraklığın, afetlerin giderek arttığı bir süreci yaşıyoruz. İşte Nepal'de yaşananları tüm dünya maalesef üzülerek izledik. Binlerce insanı kaybettiğimiz, şehirlerin maalesef altüst olduğu, yıkıldığı bir süreci yaşıyoruz. Gelinen süreçte artık hedeflerin uygulamaya dönmesi gerektiğini düşünüyoruz ve bu kapsamda da eylem gündemini ortaya koyduk. 10 başlık çerçevesinde; Sıfır Atık’tan temiz enerjiye, yine dirençli şehirlerden buradaki döngüsel ekonomiye kadar birçok başlıkta hedefleri belirledik. 2035 yılına ilişkin bu hedefleri, bu eylem planlarını yakalayacak somut projeler geliştirdik. Bu hedefleri de tüm dünyayla paylaştık. Tabii bu hedeflerin gerçekleşebilmesi için kimsenin geride bırakılmadığı o anlayışla finansa erişim, teknolojiye erişim de çok kıymetli, çok önemli” dedi.

OECD ile stratejik ortaklık: OECD’nin gücünü dünyayla paylaşan bir stratejik ortaklık yapacağız

Dün Cenevre’de Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu ile afetlere hazırlık, yerel dayanıklılık ve insani yardım kapasitesini görüştüklerini belirten COP31 Başkanı Kurum, yine Cenevre’de Dünya Meteoroloji Örgütü’nde COP31 önceliklerini paylaştıklarını ifade etti. Bakan Kurum, OECD ile COP31 Başkanlığı’nın Stratejik Ortaklığı’na ilişkin “OECD'yle stratejik bir iş birliği yapıyoruz. OECD verilerini, buradaki bilgiyi, buradaki ülkelerin ekonomik şartlarını öne çıkaran, buradaki gücü, buradaki deneyimi tüm dünyayla paylaşan bir stratejik ortaklık yapacağız. Bugün Sayın Genel Sekreterle, daimi temsilcilerle bir araya geldik ve bütün aslında dünyanın bu sorumluluğun içerisinde olması gerektiğini ifade ettik” değerlendirmesini yaptı.

Fransa Kalkınma Ajansı’ndan Türkiye’ye 600 milyon Avro’luk finansman

Fransa Kalkınma Ajansı Başkanı ve CEO’su Christophe Lecourtier ile gerçekleştirdikleri görüşmede Türkiye’ye sağlanacak 600 milyon avroluk finansman paketinin ele alındığını belirten Bakan Kurum, “Biz bugün Türkiye ölçeğinde yaklaşık 600 milyon avroluk yeni bir finansman paketiyle müsilajla mücadele kapsamında bir projeyi geliştireceğiz. Bunun içinde yenilenebilir enerji kaynaklarının artırılması var. Denizlerdeki atık su arıtma tesislerinin kalitesinin artırılması var ve orada azot ve fosfor miktarını azaltacak, oksijeni, denizdeki ekosistemi yeniden canlandıracak adımları atacağız” dedi.

Netice alan bir COP31 başkanlığı sürecini yürütüyoruz

COP31 sürecinde AFD ile iş birlikleri yürüteceklerini ifade eden Bakan Kurum, “AFD'nin burada güçlü iş birliğiyle COP31'e hazırlanıyoruz. Yani bu eylem gündemini gerçekleştirecek bir finansman desteğiyle burada birlikte süreci yürütüyor olacağız. İstiyoruz ki netice alalım. Antalya'ya giden yolda ortaya koymuş olduğumuz hedefleri hep birlikte gerçekleştirelim istiyoruz. O yüzden de finansmanla hedefleri birleştiren ve uygulamayla da netice alan bir COP31 başkanlığı sürecini yürütüyoruz” diye konuştu. COP31 Başkanlığı’nın uygulamaya geçme hedefiyle temaslarını sürdüreceğini vurgulayan Bakan Kurum sözlerini şöyle tamamladı: Türkiye, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde her alanda, irade ortaya koymuş ve bu iradeyi hayata geçirmiştir. En son örneğini de işte deprem bölgesinde gördük. İki yılda 455 bin konutu bitirdik ve vatandaşlarımıza teslim ettik. Türkiye'nin bu birikimini, Türkiye'nin bu tecrübesini tüm dünyaya aktarmak istiyoruz ve yine stratejik ortaklarımızdan bir tanesi de Fransız Kalkınma Ajansı olacak.

AFD Başkanı ve CEO’su Christophe Lecourtier de ajansın iklim eylemine yönelik kararlı adımlarını anlattı ve Paris Anlaşması’ndan bu yana dünyanın dört bir yanında, uyum sağlama veya yenilenebilir enerjilere geçişi amaçlayan 6 milyar avronun üzerinde projeyi finanse ettiklerini belirtti. Türkiye’ye sağlanacak 600 milyon avroluk finansman paketinin Marmara Denizi’ni korumaya yönelik bir çalışma olacağının altını çizen Lecourtier, “Türk sanayi yapısının temiz enerjilere geçişi ve biyolojik çeşitliliğin korunması gibi konular söz konusu” dedi.

Meşruiyetimizi, Paris CpOP’undan alıyoruz

COP31 sürecinde de Türkiye ile güçlü iş birliğinin devam edeceğini vurgulayarak, “15 yıldır COP31’in ruhuna tam olarak karşılık gelen projelere çok miktarda para yatırıyoruz. Bu nedenle, Bakan’ın temsil ettiği ve büyük bir karizma ile ortaya koyduğu harekete geçme gerekliliğini bugün Antalya’ya taşıyabileceğiz. Bunu, Fransa-Türkiye iş birliğimizin çok somut örnekleriyle ve elbette bunun ötesinde diğer ortaklara ve diğer ülkelere başka konularda hitap etme imkanıyla yapacağız. Meşruiyetimizi, Paris COP’undan ve Paris Anlaşmaları’ndan bu yana son 10 yıldır yaptıklarımızdan alıyoruz. Türkiye ile işbirliğimizin, COP31’e hem Fransa ve Türkiye için, hem de dünyanın geri kalanı için söyleyecek ve yapacak daha fazla şeyle gelmemizi sağladığını düşünüyorum” diye konuştu.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız