Kahramanmaraş Haberleri
Kahramanmaraş
Az bulutlu
17°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Gazetecin | Ekonomi | Türkiye-Venezuela arasında ticari ilişkiler güçleniyor

Türkiye-Venezuela arasında ticari ilişkiler güçleniyor

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Türkiye-Venezuela arasındaki karşılıklı ticaretin şu an 665 milyon dolar olduğunu belirterek, İki ülkenin liderleri biz bakanlara ve iş insanlarına yıllık 3 milyar dolarlık bir dış ticaret hedefi ortaya koydular. Bunu da orta vadede başaracağız. dedi.

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Türkiye-Venezuela arasındaki karşılıklı ticaretin şu an 665 milyon dolar olduğunu belirterek, İki ülkenin liderleri biz bakanlara ve iş insanlarına yıllık 3 milyar dolarlık bir dış ticaret hedefi ortaya koydular. Bunu da orta vadede başaracağız. dedi.

Türkiye-Venezuela arasında ticari ilişkiler güçleniyor

Kahramanmaraş, 16 Haziran 2025

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat Türkiye İhracatçılar Meclisi binasında gerçekleştirilen "Türkiye-Venezuela Ticaret Fuarı" açılışındaki konuşmasına, Venezuela heyetini Türkiye'de görmekten duydukları memnuniyeti dile getirerek başladı.

Etkinliğin önemine işaret ederek, bu etkinliğin ilk defa Türkiye'de yapıldığının altını çizen Bolat, daha önce bu Türkiye'nin iki defa Karakas'ta fuar düzenlediğini, kasımda Karakas'ta yeniden bir fuar düzenleneceğini bildirdi.

Bolat, düzenlenen bu fuarların iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin hızlandığını gösteren çok önemli bir gelişmeyi temsil ettiğini belirterek, iki ülkenin karşılıklı diplomatik ilişkilerinin 1950'de kurulmasından bu yöne 75 yıl geçtiğini anımsattı.

Türkiye-Venezuela ekonomik ilişkilerinde son yıllarda her iki ülkenin liderlerinin de büyük katkıları ve vizyonu ile hızlı ilerleme sağlamaya başlandığına işaret eden Bolat, şunları söyledi: "Venezuela artık Güney Amerika'da Türkiye'nin en önemli ticaret ortakları arasında önlerde gelmektedir ve önümüzdeki süreçten çok umutluyuz. İki ülkenin liderleri biz bakanlara ve iş insanlarına yıllık 3 milyar dolarlık bir dış ticaret hedefi ortaya koydular. Bunu da inşallah orta vadede başaracağız. Şu anda karşılıklı ticaretimiz 665 milyon dolar olmakla beraber Venezuela'nın 15 milyar dolarlık toplam ithalatında Türkiye'nin de alacağı çok mesafe var, Türkiye'nin de 350 milyar dolarlık mal ithalatında Venezuelalı firmaların alabileceği birçok pazar payı bulunmaktadır. Yeter ki biz çok çalışalım ve zaten çalışıyoruz."

Aramızda mevzuat olarak hemen hemen bütün anlaşmaları tamamlamış durumdayız

Bolat, "Aramızda mevzuat olarak hemen hemen bütün anlaşmaları tamamlamış durumdayız. Serbest Ticaret Anlaşmamız, Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması var, Yatırımların Teşviki ve Korunması Anlaşması da yapılmış durumda, çok kısa bir sürede her iki tarafta iç onay süreçleri tamamlandıktan sonra yürürlüğe girecek." bilgisini verdi.

6 yıl önce iki ülke arasındaki toplam ticaretin 152 milyon dolar olduğunu hatırlatan Bolat, 2024 itibarıyla bu rakamın 665 milyon dolara yükseldiğini, yaklaşık dört kattan fazla artış yakalandığını dile getirdi.

Bolat, "Bu tempoyu devam ettirdiğimiz takdirde inşallah 3 milyar dolar yıllık hedefi de birkaç yıl içinde elde etmek mümkün olacaktır." dedi.

Yakın bir zamanda uçuş sefer sayılarının artmasını bekliyoruz

Bakan Bolat, Venezuela'nın ekonomik yaptırımlar noktasında uzun süredir mağdur edildiğini, buna rağmen güçlü istikrarlı yönetimiyle ekonomide, petrol dışı ürünlerde yaptığı çeşitlendirme ve ihracatı geliştirme ataklarıyla güçlü bir ekonomik yapıya sahip olma yolunda ilerlediğini söyledi.

Turizmde iki ülke arasındaki ilişkilerin hızlandığını aktaran Bolat, "Türk Hava Yolları'nın 2016'da başlattığı seferlerle haftada 8 sefer yapılıyor. Türkiye, Venezuela arasında uçaklar hep dolu ve yer bulmak dahi zor. Bu da iki ülke insanlarının hem ticaret, hem yatırım, hem turizm için birbirlerine olan seyahatlerinin ne kadar arttığını göstermektedir. İnşallah yakın bir zamanda sefer sayılarının artmasını bekliyoruz. Venezuela Ulaştırma Bakanlığı'nın yakın zamanda alacağı bir kararla bu sefer sayıları inşallah artacak." ifadelerini kullandı.

Venetur çok yakında İstanbul'da ofisini açacak

Ömer Bolat, TÜRSAB ile Venezuela Seyahat Acenteleri Birliği'nin (Venetur) işbirliği anlaşması imzaladığını anımsatarak, Venetur'un çok yakında İstanbul'da ofisini açacağını bildirdi.

Venezuela'dan Türkiye'ye gelen turistlerin sayısının iş insanlarıyla beraber 2020'den bugüne 5 yılda 9 kat arttığını ve 27 bine ulaştığını dile getiren Bolat, "Kültür ve Turizm Bakanımız da Venezuela'yı ziyaret etti yakın bir zamanda. Türkiye'den de Venezuela'ya turist sayısında hızlı bir artış bulunmaktadır." ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız