Kahramanmaraş Haberleri
Kahramanmaraş
Parçalı az bulutlu
19°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Gazetecin | Ekonomi | Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ticarette Ahilikten İnovasyona Programında konuştu

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ticarette Ahilikten İnovasyona Programında konuştu

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, eylül ayı ihracatında aylık yüzde 3'lük artış olduğunu belirterek, ‘Geçen yılın aynı ayına göre 654 milyon dolarlık ilave artış sağlayarak tarihteki en yüksek eylül ayı ihracatına ulaştık.’ dedi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, eylül ayı ihracatında aylık yüzde 3'lük artış olduğunu belirterek, ‘Geçen yılın aynı ayına göre 654 milyon dolarlık ilave artış sağlayarak tarihteki en yüksek eylül ayı ihracatına ulaştık.’ dedi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ticarette Ahilikten İnovasyona Programında konuştu

Perpa Ticaret Merkezi'nde gerçekleştirilen "Ticarette Ahilikten İnovasyona Programı", Bakan Bolat, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, İstanbul Ticaret İl Müdürü İsmail Menteşe, Perpa Ticaret Merkezi A Blok Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Sezgin, Perpa Ticaret Merkezi B Blok Yönetim Kurulu Başkanı Atakan Yücel ve çok sayıda Perpa esnafının katılımıyla gerçekleştirildi.

Programın açılışında konuşan Ticaret Bakanı Bolat, temeli perşembe pazarından gelen Perpa'nın, ithalat, ihracat ve üretim anlamında çok önemli bir ticaret merkezi olduğunu kaydetti.

Bakan Bolat, ticaret merkezlerine ve esnafa yapılan ziyaretlerin Bakanlık açısından verimli ve önemli geçtiğini dile getirerek, "Son 5 haftalık süre zarfında 8 Anadolu vilayetimize ziyarette bulunarak ticaret buluşmaları yaptık. Suriye, ABD ve Çin başta olmak üzere farklı ülkelere giderek önemli toplantılar düzenledik. Cumhurbaşkanımızın başkanlık ettiği heyetlerde yer aldık. Hem dünyadaki ticaret hayatını takip ediyor hem de ülkemiz lehine anlaşmalar yapıyoruz." diye konuştu.

Eylül ayı ihracat rakamlarına da değinen Bakan Bolat, şunları söyledi: “Eylül ayı ihracatında aylık yüzde 3'lük artışla geçen yılın aynı ayına göre 654 milyon dolarlık ilave artış sağlayarak tarihteki en yüksek eylül ayı ihracatına ulaştık. Toplamda da eylül ayı yıllıklandırılmış ihracatımız 269 milyar 750 milyon dolarla rekor kırmış oldu. Bunlar sizlerin sayesinde oldu. Bakanlığımızın bütçesinin büyük bölümü, ihracatçılarımıza verdiğimiz desteklere ayrılıyor. Hem kendi ölçeğimizde hem de rakiplerimize göre daha fazla gelişmek ve büyümek zorundayız. Bakanlığımız da 19 genel müdürlüğü olarak dış ticaret, iç ticaret, gümrükler ve şirketler ile esnaf sanatkarlar boyutuyla ticaret hayatının siz değerli temsilcileriyle birlikte çalışıyoruz.”

Ticaret Bakanı Bolat, Kovid-19 salgınının gelişmiş ülkeleri daha çok sarstığına işaret ederek, Türkiye'nin 2020 yılında yüzde 1,9'luk büyümeyle bu durumu aştığını belirtti.

2021 ve 2022'de iç ve dış talebin arttığı dönemde ham madde girdilerinin, tedarik zincirleri ile lojistik ağlarının kopmasıyla bulunamadığını, süreçte hızlı büyüme yaşandığını dile getiren Bolat, "Bu arz fazlası, aşırı taleple yüksek enflasyonist süreci beraberinde getirdi ve bütün dünya buna dayanamadı. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler son 40 yılda görmedikleri enflasyonla tanıştılar. Bu noktada bizde de hem büyüme hem gelişme ama hem de yüksek enflasyon durumu ortaya çıktı." dedi.

Rusya-Ukrayna savaşının enerji fiyatlarını yükselttiğine dikkati çeken Bolat, her iki ülkenin de önemli gıda ürünleri üreticisi olduğunu, buna bağlı olarak gıda ürünleri fiyatlarının da yükseldiğini ifade etti.

Kahramanmaraş'ta yaşanan depremin 105 milyar dolarlık maliyetinin kamu bütçesinin yüzde 40'ına tekabül ettiğine değinen Bakan Bolat, "Milletçe muhteşem bir dayanışma gösterildi. Devlet, millet, sivil toplum kuruluşları, ilk aylarda birlikte hakikaten çok hızlı bir enkaz kaldırma, arama kurtarma ve yeni inşa hareketleri başladı." diye konuştu.

Esnaf kredilerinde maliyet yüzde 25, ihracatçıların reeskont kredilerinin maliyeti de yüzde 25,5 civarında

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, son 22 yılda esnafa yüzde 50 sübvansiyonlu 688 milyar liralık finansman desteği sağladıklarını belirterek, bu yıl söz konusu tutarın 125 milyar lirayı geçtiğini bildirdi.

Merkez Bankasının ihracatçılar için sunduğu reeskont kredilerinin devam ettiğini hatırlatan Bolat, “Esnaf kredilerinde maliyet yüzde 25, ihracatçıların reeskont kredilerinin maliyeti de yüzde 25,5 civarında. Elden geldiğince deprem yükü ve küresel sıkıntılar içinde ekonominin diğer aktörlerinin de ayakta kalması için mücadele ediyoruz.”

Bakan Bolat, 14 ay önce yüzde 76 olan enflasyonu yüzde 33 bandına kadar getirdiklerine işaret ederek, enflasyonla mücadelenin kararlılıkla devam edeceğini sözlerine ekledi.
 

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız