Kahramanmaraş Haberleri
Kahramanmaraş
Açık
17°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Gazetecin | Ekonomi | İlk 8 ayında kurulan şirket sayısı yüzde 14,2 azaldı

İlk 8 ayında kurulan şirket sayısı yüzde 14,2 azaldı

2024 yılının ilk 8 ayında kurulan şirket sayısındaki düşüş, Türkiye'deki ekonomik faaliyetler açısından dikkat çekici bir durum yaratıyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) verilerine göre, bu dönemde geçen yılın aynı dönemine kıyasla şirket kurulumlarında yüzde 14,2'lik bir azalma yaşandı.

2024 yılının ilk 8 ayında kurulan şirket sayısındaki düşüş, Türkiye'deki ekonomik faaliyetler açısından dikkat çekici bir durum yaratıyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) verilerine göre, bu dönemde geçen yılın aynı dönemine kıyasla şirket kurulumlarında yüzde 14,2'lik bir azalma yaşandı.

İlk 8 ayında kurulan şirket sayısı yüzde 14,2 azaldı

Kapanan şirketlerdeki artış endişe verici 

2024'ün ilk 8 ayında kapanan şirket sayısındaki %25,4'lük artış, ekonomik koşulların zorluklarını gözler önüne seriyor. Kooperatif kapanışları %5,2 oranında yükselirken, gerçek kişi ticari işletmelerinde %36,1 azalma kaydedildi. Bu veriler, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin ekonomik şartlar karşısında zorlandığını gösteriyor.

Ağustos 2024 verileri 

Ağustos ayında kurulan şirket sayısında bir önceki yıla göre %11,7'lik bir azalma yaşandı. Kooperatiflerde bu düşüş %38,4 olurken, gerçek kişi ticari işletmelerinde ise %5,1’lik bir gerileme görüldü. Buna karşılık kapanan şirket sayısı %5,7 oranında artarken, kapanan kooperatif sayısı %18,7 arttı. Gerçek kişi ticari işletmelerin kapanışında ise %28,6’lık bir düşüş gözlendi. Ağustos ayında ayrıca kooperatif kuruluşlarında %21,4 oranında azalma kaydedildi.

Tüm illerde şirket kuruluşu gerçekleşti 

2024 Ağustos ayında Türkiye genelinde toplam 9.482 şirket ve kooperatif kuruldu. Bu şirketlerin %85,9’u limited şirket, %11,9’u anonim şirket ve %2,2’si ise kooperatiflerden oluşuyor. İstanbul, Ankara ve İzmir en fazla şirket kurulan iller arasında yer aldı.

Yabancı ortak sermayeli şirketler 

Ağustos 2024'te kurulan 658 yabancı ortak sermayeli şirketin %73,6’sını yabancı sermaye oluşturdu. Yabancı ortaklı şirketlerin çoğunluğu Türkiye, İran ve Almanya kökenli. Bu durum, yabancı sermayenin Türkiye'deki ekonomik süreçlerde önemli bir rol oynamaya devam ettiğini gösteriyor.

2024'ün ilk sekiz ayındaki şirket kuruluş ve kapanışlarına ilişkin bu veriler, ekonomik dalgalanmalar ve küresel koşulların etkilerini anlamak açısından önemli ipuçları sunuyor. 

Özellikle kurulan şirketlerin azalışı ve kapanan şirketlerin artışı, ekonomik reformların ve desteklerin ne derece önemli olduğunu bir kez daha hatırlatıyor.
 

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız