Kahramanmaraş Haberleri
Kahramanmaraş
Açık
32°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Gazetecin | Ekonomi | İhracat desteklerinde düzenleme yapıldı

İhracat desteklerinde düzenleme yapıldı

Resmi Gazete'de yer alan İhracat Destekleri Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar (Karar Sayısı: 8191) ile ihracatçı firmalara verilen desteklerde düzenlemeler yapıldı.

Resmi Gazete'de yer alan İhracat Destekleri Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar (Karar Sayısı: 8191) ile ihracatçı firmalara verilen desteklerde düzenlemeler yapıldı.

İhracat desteklerinde düzenleme yapıldı

Buna göre; desteklere “sezonluk fuar” ve “yeşil mutabakat uyum projesi” eklendi. Sezonluk fuar, aynı takvim yılı içinde aynı ülkede ve aynı sektöre yönelik düzenlenen aynı isimli fuarlar olarak tanımlandı.

Üretici imalatçı kuruluşlar için yurtdışı fuar desteğinden faydalanma limiti beşten ona yükseltildi.

Bir takvim yılındaki azami fuar katılım sınırı hesaplanırken sezonluk fuarların tek fuar olarak değerlendirileceği ve yıl bazında 3 defa kullanılabileceği belirtildi.  Yapılan değişiklikler 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren başlayan fuarlara uygulanacak.

İlk kez düzenlenecek fuarlar da fuar izleme raporu ve gözlemci raporu ile tevsik edilmesi şartıyla desteklenebilecek.

“Tasarım ve ürün geliştirme projesi desteği” kaldırılarak Karara “yeşil mutabakata uyum projesi desteği” eklendi. Yeşil mutabakata uyum projeleri 5 yıl boyunca %50 oranında ve toplam 10 milyon TL'ye kadar desteklenecek.

“Tasarımcı şirket ve tasarım ofisi desteği” maddesine yapılan ekleme ile bu desteği alan firmalar aşağıdaki desteklerden faydalanamayacak.

  • Yurtdışı marka tescil desteği
  • Pazara giriş projesi hazırlama desteği
  • Yurtdışı fuar desteği
  • Birim kira desteği
  • Tanıtım desteği
  • Gemi ve yat sektöründe faaliyet gösteren şirketlere tasarım desteği
  • Marka ve Turquality desteği
  • URGE Projesi desteği

Yapılan değişiklikle Turquality desteği alan firmalar ek olarak “yeşil mutabakata uyum projesi desteği”nden de yararlanamayacak. Önceki kararda yer alan “tasarım ve ürün geliştirme projesi” desteğinden firmalar yararlanabiliyordu.

“Çok kanallı zincir mağaza desteği” toplam 180 milyon TL'ye kadar 5 yıl + 5 yıl olarak %50 oranında verilecek. Bu desteği alanlar, Yurtdışı marka tescil desteğinden, Pazara giriş projesi hazırlama desteğinden, Yurtdışı Pazar araştırması desteğinden, Birim kira desteğinden, Tanıtım desteğinden, Tasarımcı şirket ve tasarım ofisi desteğinden, Gemi ve yat sektöründe faaliyet gösteren şirketlere tasarım desteğinden, Marka Turquality desteğinden ve URGE projesi desteğinden ise faydalanamayacak.

Turquality tanıtım projesi desteğinden TİM de faydalanabilecek. TİM, iştigal ettiği sektörü tek başına temsil eden ihracatçı birlikleri ve bölgesel birliklerinin projeleri %75 oranında ve proje başına 22,5 milyon TL'ye kadar 4 yıl süresince desteklenecek. Aynı anda 4 proje destek alabilecek.

İhracatçı birlikleri projelerinin üst limiti 12 milyon TL'ye yükseltildi. İhracatçı birlikleri 2 proje için destek alabilecek.

Birden fazla ihracatçı birliği tarafından oluşturulan ortak projeler %75 oranında ve yıllık en fazla 12 milyon TL'ye kadar proje başına en fazla dört yıl süresince desteklenecek.

İstihdam, eğitim, organizasyon, tanıtım ve danışmanlık giderlerinin destek limiti 250 milyon TL'ye yükseltildi.

Uzak ülkeler stratejisi ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ülkeleri için verilen birim kira desteğine ve marka Turquality desteğine 4 yıllık yeniden başlama opsiyonu getirildi.

Destek süresini tamamlayıp destek kapsamı dışındaki firmalar, yeniden Turquality desteğine alınırsa bir defaya mahsus yeniden destek alabilecek.
 

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız