Kahramanmaraş Haberleri
Kahramanmaraş
Açık
29°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Gazetecin | Ekonomi | Hisarcıklıoğlu: “Fındıkta üretim zengini, gelir fakiriyiz”

Hisarcıklıoğlu: “Fındıkta üretim zengini, gelir fakiriyiz”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Sakarya’da Fındığa Değer Katanlar Ödül Töreni’nde yaptığı konuşmada fındığı sanayi ürünü olarak da değerlendirmek ve kalitesini artırmak gerektiği üzerinde durdu.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Sakarya’da Fındığa Değer Katanlar Ödül Töreni’nde yaptığı konuşmada fındığı sanayi ürünü olarak da değerlendirmek ve kalitesini artırmak gerektiği üzerinde durdu.

Hisarcıklıoğlu: “Fındıkta üretim zengini, gelir fakiriyiz”

Sakarya Ticaret Borsası Başkanı Adem Sarı’nın ev sahipliğinde düzenlenen Fındığa Değer Katanlar Ödül Töreni TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun yanı sıra Ulusal Fındık Konseyi ve Giresun Ticaret Borsası Başkanı Hamza Bölük, TMO Başkanı Ahmet Güldal, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce ve Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım’ın katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Tören’de bir konuşma yapan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, fındığın Türkiye'nin en stratejik ve değerli tarım ürünlerinin başında geldiğini vurguladı. Fındığı ‘adeta toprakta yetişen altın’ ifadesiyle değerlendiren Hisarcıklıoğlu “Hiçbir ithal girdisi yok, tamamen yerli ve milli. İhracat gelirinin tümü, ülkemizde kaldığından ayrıca çok değerli. Her sene 2 milyar dolar civarında döviz kazandırıyor. 600 bin aileye ekmek oluyor. Toprağı koruyor, güzelleştiriyor. O yüzden fındık hakikaten buraya bereket getiren bir ürün. Allah’ın bizlere bahşettiği bu nimetin değerini bilmeli, korumalı ve geliştirmeliyiz” diye konuştu.

Üretim zengini, gelir fakiriyiz

Tüm değerine rağmen ne yazık ki fındığı gereği gibi değerlendiremediklerinden söz eden Hisarcıklıoğlu, “Fındıkta üretim zengini, gelir fakiriyiz. Yaklaşık 120 ülkeye fındık ihraç ediyoruz. Ama ihracatın ancak yüzde 40’ı işlenmiş fındık şeklinde. Yani ürünümüzün çoğunu hammadde olarak dışarı gönderiyoruz. Fındığı çerezlik değil sanayi ürünü olarak da değerlendirmeliyiz” dedi.

Fındık üretiminde verimi artırmanın şart olduğuna vurgu yapan Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Bunu artırdığımızda, çok daha büyük bereketini göreceğiz. Bunun için önce fındığın kalitesini artırmak lazım. Alanları ıslah edip, yaşlı bahçeleri yenilememiz lazım. Bakımına-budamasına daha çok özen göstermemiz lazım. Böylece, ihracat gelirini ikiye katlar, 5 milyar dolara çıkarabiliriz. TOBB olarak, Ticaret Borsalarımızla birlikte, fındığa değer katmak üzere, lisanslı depoların artması için çalışıyoruz.

Öte yandan, Türkiye Ürün İhtisas Borsası’nı da kurduk. Giresun’da, Giresun Ticaret Borsamız, Düzce Ticaret Borsamız ve Rize Ticaret Borsamız ile birlikte, ülkemizin ilk Fındık Lisanslı Deposunu faaliyete geçirdik. Böylelikle hem üretici, hem tüccar, hem de sanayici kazanacak. Öte taraftan Ticaret Borsalarımız da, fındıktan daha çok kazanmamıza yönelik projeler hayata geçirmekte. Örnek bahçeler kurmakta, üreticiye fidan dağıtmakta. Fındıkta verimi ve kaliteyi artıracak çalışmalar yapmakta. Bunları da memnuniyetle takip ediyor ve kendilerini kutluyorum.” Dedi.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız