Kahramanmaraş Haberleri
Kahramanmaraş
Açık
20°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Gazetecin | Eğitim | Türk kültür ve medeniyetlerini öğrencilere kazandırmak için çalışmalar başladı

Türk kültür ve medeniyetlerini öğrencilere kazandırmak için çalışmalar başladı

Millî Eğitim Bakanlığınca öğrencilerin insan-şehir ilişkisini kavrayıp Türk kültür ve medeniyetinin beşiği olan şehirleri tanımasını amaçlayan Şehrengiz projesi kapsamında İstanbul'da çalıştay düzenlendi.

Millî Eğitim Bakanlığınca öğrencilerin insan-şehir ilişkisini kavrayıp Türk kültür ve medeniyetinin beşiği olan şehirleri tanımasını amaçlayan Şehrengiz projesi kapsamında İstanbul'da çalıştay düzenlendi.

Türk kültür ve medeniyetlerini öğrencilere kazandırmak için çalışmalar başladı

Millî Eğitim Bakanlığı, Türk kültür ve medeniyetini oluşturan millî, manevî, ahlakî, insanî ve kültürel değerler eşliğinde insan-şehir ilişkisini öğrencilere kazandırmak için hazırlık çalışmalarına başladı. Bu kapsamda, Türkiye ve bölgesine duyarlı bir şekilde sorumlu bireyler yetiştirmek amacıyla tasarlanan Şehrengiz Projesi için Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz'ın katılımıyla çalıştay düzenlendi.
 
Çalıştayda, 'Farklı toplumları ve medeniyetleri bilmezseniz kendi şehrinizi doğru kuramazsınız' ilkesiyle yola çıkılarak öğrenciler için hangi faaliyetlerin yapılabileceği değerlendirildi.
 
Cağaloğlu Hüsamettin Yivlik Geleneksel Türk Sanatları Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin tarihi konferans salonunda gerçekleştirilen çalıştayda, öğrencilerin insan, şehir, kültür ve medeniyet arasındaki ilişkiyi de kavraması için kendi yaşadığı şehirler başta olmak üzere Türk-İslam tarihi açısından öne çıkan şehirleri yakından tanıması, imkan ve özelliklerini öğrenerek mekân ve zaman ilişkisi bağlamında keşfetmesi, şehirlerin soyut ve somut kültürel mirasını bilmesi ve koruması için yapılacak çalışmalar görüşüldü.
 
Şehrengiz projesi kapsamında, yaparak ve yaşayarak neler yapılabileceği, tarihiyle, değerleriyle barışık; kültüre meraklı ve duyarlı öğrenciler yetiştirmek için ne gibi adımların atılabileceği; alanında uzman mimar, harita mühendisi, eğitimciler ve akademisyenler eşliğinde tartışıldı.
 
Çalıştayda, "Yerelden ulusala, ulusaldan tüm dünyaya" temasıyla ilk ve ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilere yaşadıkları şehirleri, ülkemizin şehirlerini ve gönül coğrafyamızın şehirlerini tanıtmak ve böylece farkındalık oluşturmak amacıyla gerçekleştirilecek faaliyetlere ilişkin usul ve esaslar ele alındı.
 
Şehrengiz projesi çalıştayında öğrencilere farkındalık oluşturmak amacıyla 'İnsanın duyu organlarına hitap etmeyen şehir insana anlam katamaz', 'Şehirlerin dili anne dilidir', 'Şehirlerin kimliğini oluşturan unsurlar', 'Şehirlerin trafik dili de o şehri tanıtır', 'Şehrengiz, şehrin kültür arkeolojisidir' ve 'Medeniyetimizin kurucu şehirleri' gibi birçok tema üzerinde görüşüldü.
 

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız