Kahramanmaraş Haberleri
Kahramanmaraş
Parçalı az bulutlu
18°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Gazetecin | Diğer | Tüketiciyi yanıltan reklamlara geçit yok

Tüketiciyi yanıltan reklamlara geçit yok

Ticaret Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Reklam Kurulu, aldatıcı reklam ve haksız ticari uygulamalara karşı denetimlerini kararlılıkla sürdürmektedir.

Ticaret Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Reklam Kurulu, aldatıcı reklam ve haksız ticari uygulamalara karşı denetimlerini kararlılıkla sürdürmektedir.

Tüketiciyi yanıltan reklamlara geçit yok

Kahramanmaraş, 23 Haziran 2025-

12 Haziran 2025 tarihinde gerçekleştirilen 358 sayılı Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu toplantısında, ağırlıklı olarak elektrikli otomobillere ilişkin reklamlar başta olmak üzere toplam 103 dosya değerlendirmeye alınmıştır.

Bu dosyalardan 92’si mevzuata aykırı bulunmuş, bu kapsamda reklam durdurma cezası ile birlikte, toplam 15.846.894 TL idari para cezası uygulanmasına ve 8 dosya hakkında da erişim engeli tedbiri alınmasına karar verilmiştir.

2025 Yılının İlk Yarısında Genel Değerlendirme kapsamında; 

  • Toplam İncelenen Dosya Sayısı: 838
  • Mevzuata Aykırı Bulunan Dosya Sayısı: 753
  • Toplam Uygulanan İdari Para Cezası: 141,1 milyon TL

    Elektrikli otomobil reklamlarında öne çıkan sorunlar, son dönemde yapılan başvurularda, bazı üretici ve satıcıların; ⁠araçların menzil bilgilerini laboratuvar koşullarında elde edilen wltp verileri ile sunduğu, bu bilgileri gerçek kullanım koşullarını yansıtmadan, yanıltıcı biçimde tanıttığı tespit edilmiştir.

    Ticaret Bakanlığı reklam kurulu kararları ve uyarıları

Reklam Kurulu, tüketicilerin aldatılmasını önlemek amacıyla;

  • Menzil bilgisinin hangi test standardına göre belirlendiği reklamda açıkça belirtilmelidir.
  • Gerçek kullanımda menzil değerinin değişebileceği net şekilde ifade edilmelidir.
  • Hava sıcaklığı, sürüş tarzı, klima ve ısıtıcı kullanımı gibi etkenlerin menzili doğrudan etkilediği bilgisi tüketiciyle paylaşılmalıdır.

Ticaret Bakanlığı olarak; tüketici haklarını koruma, sektörde güven ve şeffaflığı sağlama hedefi doğrultusunda; yanıltıcı menzil beyanları ve benzeri uygulamalara karşı denetimlerimiz kesintisiz sürdürülecektir.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız