Kahramanmaraş Haberleri
Kahramanmaraş
Kapalı
19°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Gazetecin | Diğer | Kargoda tüm zamanların rekoru

Kargoda tüm zamanların rekoru

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yayımlanan 2024 yılı ikinci yarısına ilişkin Türkiye Posta Sektörü Pazar Verileri Raporu’nu değerlendirdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yayımlanan 2024 yılı ikinci yarısına ilişkin Türkiye Posta Sektörü Pazar Verileri Raporu’nu değerlendirdi.

Kargoda tüm zamanların rekoru

Kahramanmaraş, 18 Nisan 2025-

2024 yılı ikinci yarısı itibarıyla Türkiye genelinde toplam 10 bin 992 posta acente ve şubenin hizmet verdiğini anlatan Uraloğlu, “Bu acente ve şubelerin bin 955’i İstanbul’da, 753’ü Ankara’da ve 576’sı İzmir’de bulunuyor. Posta sektörümüz ise 122 bini aşkın kişiye istihdam sağlıyor.” dedi.

2024 yılı sonunda haberleşme gönderileri 269,37 milyona ulaştı

Bakan Uraloğlu, 2024 yılının ikinci yarısında gerçekleşen posta trafiği ve hamine ilişkin de bilgi verdi. Uraloğlu, sektörde trafik ve hacmi, “haberleşme gönderileri” ve “posta kolisi/kargosu” başlıkları altında değerlendirdiklerine dikkati çekerek, “Ülkemizin posta sektöründe gerçekleşen haberleşme gönderileri ikinci yarıda 136,56 milyon olarak gerçekleşti. Böylece 2024 yılı sonunda haberleşme gönderileri 269,37 milyona ulaştı.” açıklamasında bulundu.

İkinci yarıda şehirler arası gönderilerin tüm haberleşme gönderileri içerisindeki payının ise yüzde 86,1 olarak gerçekleştiğini kaydeden Uraloğlu, “Haberleşme gönderisi teslimatının en çok gerçekleştiği iller ilk yarıdaki sıralamayı koruyarak sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya oldu.” ifadelerini kullandı.

Posta kargosunda rekor geldi

Haberleşme gönderileri haricinde kalan, posta kolisi veya kargosu şeklinde nitelendirilen diğer posta gönderilerinin sayısının son yıllarda sürekli artış eğiliminde olduğunu ifade eden Uraloğlu, sözlerine şu şekilde devam etti: “Geçen yılın aynı döneminde 681,3 milyon olan gönderi sayısı 2024 yılının ikinci altı ayında yüzde 9,6 artarak yaklaşık 746,68 milyon adet olarak gerçekleşti. 2024 yılında toplam taşınan posta kargosu böylece 2023 yılına göre yüzde 8,3 artışla 1,38 milyarı aşarak tüm zamanların rekorunu kırdı.”

Bu artışın e-ticaret hacminin son yıllardaki hızlı büyümesinden kaynaklandığına dikkati çeken Uraloğlu, bu durumun Türkiye’nin posta pazarını da olumlu yönde etkilediğini vurguladı. Uraloğlu, haberleşme gönderilerinde olduğu gibi posta kolisi ve kargosu gönderilerinde de şehirler arası gönderi oranının önemli bir yer tuttuğunun altını çizerek, “İkinci yarıda gönderilerin yüzde 78’inden fazlası şehirler arası kategoride yer alıyor. Bu dönemde, posta kolisi ve kargosu teslimatının en çok gerçekleştiği iller sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Kocaeli oldu.” ifadelerini kullandı.

Gönderilerin yüzde 80’i kabul edildiği günden sonraki iki gün içinde teslim ediliyor

Posta kolisi/kargosu gönderilerinde teslimat süresine ilişkin verileri de açıklayan Bakan Uraloğlu, sözlerine şu şekilde devam etti: “Son yıllarda e-ticaretin büyümesi ve posta kolisi/kargosu gönderi hacminin artması ile, gönderilerin hızlı teslimatı kullanıcıların beklentileri arasında üst sıralara tırmandı. Gönderici odaklılıktan alıcı odaklılığa doğru evrilen posta sektörü dünyada olduğu gibi ülkemizde de kullanıcı beklentileri çerçevesinde şekilleniyor. Ülkemizde, yurt içi posta gönderilerinin teslim süreleri incelendiğinde, gönderilerin yaklaşık yüzde 3’ü aynı gün içerisinde teslim edilirken gönderilerin yüzde 80’inin kabul edildiği günden sonraki iki gün içinde teslim edildiğini görüyoruz.”

Posta hizmet sağlayıcıları sektöre 12,7 milyar lira yatırım yaptı

Hem e-ticaretin hem de ulaştırma ve haberleşme alanında yapılan yatırımların somut bir sonucu olarak posta sektörünün hızlı bir şekilde büyüdüğünü belirten Uraloğlu, “Posta trafiğinin artması ile birlikte bu talebe cevap verebilmek adına hizmet sağlayıcılarının yatırıma ayırdıkları bütçe de arttı. 2023 yılının ikinci altı aylık döneminde posta hizmet sağlayıcıları tarafından sektöre yapılan toplam yatırım miktarı yaklaşık 7 milyar 115 milyon lira civarında iken bu sayı 2024 yılının ikinci altı ayında 8 milyar 648 milyon lirayı aşarak 2024 yılında 12,7 milyara ulaştı.” dedi.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız