Kahramanmaraş Haberleri
Kahramanmaraş
Parçalı bulutlu
17°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Gazetecin | Diğer | Bakan Işıkhan açıkladı, belediyelerin 196 milyar borcu var

Bakan Işıkhan açıkladı, belediyelerin 196 milyar borcu var

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, bir TV yayınında çalışma hayatına ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, bir TV yayınında çalışma hayatına ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Işıkhan açıkladı, belediyelerin 196 milyar borcu var

Kahramanmaraş, 27 Nisan 2025-

Marmara Denizi Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin hemen ardından tüm imkanların seferber edildiğini kaydeden Bakan Işıkhan, "Kentsel dönüşüm projeleri, yapı denetim sistemleri, deprem yönetmelikleri gibi konuların ne kadar hayati olduğunun, siyasete malzeme yapılmayacak kadar önemli mevzular olduğunun altını çizmek istiyorum. Depremi önleyemeyiz ancak depreme hazırlıklı şehirler inşa edebiliriz. Bunun da en kısa yolu kentsel dönüşümdür" diye konuştu.

Işıkhan, belediyelerin SGK'ya olan prim borçlarına ilişkin sorulan soru üzerine, sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliği için tek gelirin primler olduğunu belirterek, siyasi parti ayrımı gözetmeksizin tüm belediyelere eşit yaklaştıklarını söyledi.

"En son rakam 196 milyar dolayında bir borç yekunu var” diyen Bakan Işıkhan, şöyle devam etti: “149 belediye toplamda 30 milyarlık prim borcunu ödemek üzere sosyal güvenlik kurumlarımıza başvurmuştur. Şu ana kadar SGK tarafından toplam tahsilat tutarımız 128,2 milyar tutarında. Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadesinden sonra prim borcu olan belediyeler bizimle iletişime geçti. Şu anda 28,2 milyar lira tahsilat gerçekleştirdik. Nisanda 3 milyar lira tahsilat gerçekleştirdik, martta bu rakam 1,3 milyar liraydı."

2024 yılında 432 yeni ilaç ödeme kapsamına alındı

SGK'nın bazı ilaçları karşılamadığına ilişkin soruyla ilgili Işıkhan, sağlık sisteminin kendileri için çok önemli olduğunu, yaşlı nüfusunun arttığını, yaşlılık ve emekliliklerle birlikte sağlık giderlerinde artış yaşandığını ifade etti.

Bakan Işıkhan, geri ödeme kapsamında olan ilaçlarla ilgili şu bilgileri paylaştı: ''Kanser tedavisinde kullanılan ilaç sayısı; 818 yurt içi ruhsatlı olmak üzere, 91 adedi de yurt dışından temin edilen ilaçlar olmak üzere 909 adet. Bugün itibarıyla geri ödeme kapsamına alınan ilaçlarımızın sayısını komisyonlarımızın belirlediği ilkeler doğrultusunda artırıyoruz.”

Kullanım kolaylığı olan bir SMA ilacını daha geri ödeme kapsamında aldık

SMA, MS ve ALS gibi nadir hastalıklarda kullanılan ilaçları da geri ödeme kapsamına aldıklarını aktaran Işıkhan, “Kullanım kolaylığı olan bir SMA ilacını daha geri ödeme kapsamına almış olduk. Hastaların alternatif tedaviye erişimlerini sağlamış olduk. Bilgisayarlı tomografi, MR görüntülemelerinde kullanılan kontrast madde ilaçlarının hastaneler tarafından temin edilmesi sağlanarak, vatandaşlar bu ilaçları eczanelerden almaya ihtiyaç duymayacak. Yoğun bakım ünitelerinde oluşan sağlık verilerinin sisteme entegre edilerek anlık olarak takip edilmesi sürecini de başlatmış olduk" dedi.

Geçen yıl, 1 milyona yakın risk analizine dayalı denetim gerçekleştirdik

Bakan Işıkhan, usulsüzlüklere geçit vermediklerini belirterek, yapılan denetimler ve hileli boşanmalarla ilgili bilgileri aktardı. Geçen yıl 1 milyona yakın risk analizine dayalı denetim gerçekleştirdiklerini belirten Işıkhan, "Sadece hileli boşanmalar üzerinden yapılan incelemelerde 9 bin sahte boşanma yoluyla yetim aylığı alındığı tespit edildi. 7 bin 400'ü ile ilgili ödenen rakamların faiziyle geri alınması için işlem başlattık ve savcılığa suç duyurusunda bulunduk" ifadelerini kullandı.

Bugüne kadar 3 milyon 123 bin vatandaşımız EYT ile emekli oldu

EYT'den emekli olanların ve bu düzenlemenin toplam maliyetiyle ilgili sorulan soru üzerine ise Işıkhan, "Bugüne kadar 3 milyon 123 bin vatandaşımız emekli oldu. Bu düzenlemenin ilk yıl maliyeti 724 milyar lira. Önümüzdeki 5 yıl içinde de kümülatif olarak değerlendirdiğimizde maliyeti 3,4 trilyon lira olacaktır. Kapsamlı olarak değerlendirildiğinde ciddi maliyetli, aynı anda insan gücü kaybı olarak da değerlendiriyorum" cevabını verdi.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü

Bakan Işıkhan, 1 Mayıs'ta da hafta boyunca sahada olacağını aktararak, programlarının detaylarını paylaştı. “Ülkemizde 2009 yılında Sayın Cumhurbaşkanımız 1 Mayıs'ı resmi tatil ilan ederek bir bayram havasında kutlanmasına destek vermiş oldu” diyen Işıkhan, “AK Parti iktidarları döneminde sendikal özgürlükleri artıran ve bunları anayasal güvence altına alan bir çalışma içerisinde bulunuldu. 1 Mayıs tüm dünyada emek bayramı olarak kutlanılıyor. Festivallerle, şenliklerle, konferanslarla, kültürel etkinliklerle kutlandığını görüyoruz. Biz de 1 Mayıs’ı geçen yıl çok iyi bir şekilde kutladık. Sendikalarımıza bir araya gelip bu yıl da Allah nasip ederse bu etkinliklerin özellikle emeğin ön plana çıkartıldığı, alın terinin kutsallığının ifade edildiği bir platform olarak değerlendireceğiz” diye konuştu.

2025 Mart ayı itibarıyla 4 bin 661 kadın KİPAP’tan yararlandı

Bakan Işıkhan, Kadın İstihdamı İçin Pozitif Ayrımcılık Projesi’nin de (KİPAP) devam ettiğini paylaşarak, “KİPAP Projemiz kapsamında da özellikle imalat, sağlık, bilgi ve iletişim sektöründe çalışan kadınların istihdam sürecine girmelerini destekleyecek önemli teşviklerde bulunduk. Burada işe alınan kadınlar için 3 aya kadar aylık 32 bin 500 liraya kadar prim, vergi ve ücret desteği veriyoruz. Bu sektörlerde eğer kadın sigortalı çalıştırıyorlarsa 32 bin 500 liraya kadar destek veriyoruz devlet olarak. Çalışan kadının 0-66 ay arasında çocuğu varsa onlara da aylık 7 bin 500 lira çocuk bakım desteği sunuyoruz. 2025 Mart ayı itibarıyla rakamları paylaşmak isterim 4 bin 661 kadın bu projeden yararlanmış, 495 çocuk için de bakım desteği ödemesini sağlamış durumdayız” ifadelerini kullandı.

Her meslekte kadın eli projesi

Kadınların daha az temsil edildiği mesleklerde, örneğin; tır, kamyon şoförlüğü, vinç operatörlüğü, kaynakçılık gibi sektörlerde kadın istihdamını arttırmayı amaçlayan Her Meslekte Kadın Eli Projesi’ni de başlattıklarını kaydeden Işıkhan, “Bu projede bizim için çok önemli, burada özellikle İşbaşı Eğitim ve Mesleki Eğitim Kurslarımıza katılan kadınların günlük harçlıklarında yüzde 30 dolayında artış sağladık. Bu yüzde 30 artış yaklaşık olarak aylık 28 bin liraya denk gelmekte. Bu da özellikle bu sektörlere kadınların girişini kolaylaştırmak için başlattığımız bir projeydi” diye konuştu.

Bakan Işıkhan, ev kadınlarının emekliliğiyle ilgili çalışmaların başladığını, 2028'den önce ev kadınlarına yönelik emeklilik müjdesini paylaşmayı hedeflediklerini ifade etti.

Bazı Suriyelilerin Türkiye'den ülkelerine dönmesiyle birlikte istihdamdaki açığı belirlemek için araştırma yaptıklarını söyleyen Işıkhan, "O kadar güçlü bir istihdam yapımız var ki iş gücü açığı ortaya çıkmayacak. Eğer bir iş gücü açığı ortaya çıkarsa bunu yerli nüfustan, vatandaşlarımızdan telafi etme yoluna gideceğiz. Daha kapsamlı analizlere ihtiyaç var." dedi.

Bakan Işıkhan, kamu işçilerinin zam görüşmelerine ilişkin, "İnşallah masadan ayrılırken işçilerimizle tokalaşarak bu uzlaşmayı, sözleşme sürecini tamamlamayı arzu ediyoruz. İnşallah bu yılı da başarıyla, sosyal diyalog temelinde, çalışma barışını koruyarak nihayete erdirmeyi planlıyoruz." diye konuştu.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız