Şule Kirişci

Ukrayna'dan Türkiye'ye vefa iftarı

Şule Kirişci

Türkiye 6 Şubat günü 10 ilde meydana gelen depremle birlikte tüm dünyaya yardım çağrısında bulundu. Çağrıya canhıraş yardıma koşan ülkelerden biri de Ukrayna oldu. İlk saatlerden itibaren Türkiye’ye 87 arama-kurtarma ekibi, 2 uçak ve 16 araç ve insani yardım malzemeleri gönderdi. Geçen yıl başlayan savaştan kaçarak ülkemize sığınan –Ocak 2023 itibarıyla- 95 bin 874 Ukrayna vatandaşı bulunuyor. Bu savaş mağdurları Türk halkının desteğine vefa göstererek yardım kampanyaları başlattı.

Birkaç gün önce de Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği tarafından Kahramanmaraş’ta Milli İrade meydanına kurulmuş olan çadırda 1200 kişilik iftar yemeği verildi. İftar’ın misafirleri depremzedelerdi. Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasly Bodnar’ın iftar sonrası açıklamasındaki en can alıcı, bir o kadarda gurur verici cümlesi; “Türkiye savaşın ilk günlerinde bize çok büyük yardım sağladı, biz bunu unutmadık” şeklindeydi. 

Oysa Ukrayna’da henüz savaş ortamı sona ermiş değil. Halkın ciddi problemleri devam ediyor. Buna rağmen bizim acımızı paylaşmaları karşısında duygulanmamak elde değil. 

Savaş ve doğal afetlerde ülkeler arasındaki yardımlaşma ve dayanışma önemlidir ve hatırda kalıcıdır! Bu destekler tarihe not düşülecek izler bırakır.

Savaşta zarar gören ülkelere destek noktasında insani yardım, tıbbi malzemeler ve gıda yardımının yeri büyüktür. 

Bilindiği üzere Rusya-Ukrayna savaşı bir yılı aşkın süredir dünyanın en önemli gündem maddesi olmaya devam etmektedir. Bu sürede Türkiye’nin attığı adımlarda tüm dünya tarafından yakından takip edildi. Edilmeye de devam ediyor… Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine saygı duyulması çağrısında bulunan Türkiye “Ne Ukrayna ile özel ilişkilerimizden vazgeçeriz ne de Rusya’dan vazgeçeriz” diyerek dengeli siyaset sürdürmek istediğini belirtti. Rusya’yı kınadı, Ukrayna’ya da üst düzeyde destek verdi.

Türkiye 24 Şubat 2022’de başlayan Rusya- Ukrayna arasındaki savaşta Ukrayna halkına en yoğun destek veren ülkeler arasında bulunuyor. Savaşın başlangıcından kısa bir süre sonra, ilk etapta 100 yardım tırı insani yardım malzemesini Ukrayna’ya ulaştırdı. Ukrayna askerleri için zırhlı araçlar, insansız hava araçları ve telsiz gibi askeri ekipman noktasında desteğinin yanı sıra, sivil halkın güvenliği için barınaklar, sıcak yemekler gibi ihtiyaç duyulan malzemeleri sağladı. Türkiye ayrıca Ukrayna’ya lojistik destek sağladı. Ukrayna havaalanlarında Türk insani yardımı ve malzemelerini teslim etmek için nakliye uçakları kullanıldı. Türkiye’ye sığınan Ukrayna vatandaşının çoğunluğuna yemek ve konaklama hizmeti sağladı. Bunların Ukrayna’dan çıkışlarında ve sınır geçişlerinde kolaylıklar sağlandı.

Türkiye Ukrayna’ya Rusya’nın 2014 yılında Kırım’ı işgal ve ilhak etmesini de tanımamış ve yardım uçakları göndermişti. Tüm bu yardımlar, Türkiye ve Ukrayna arasındaki ilişkilerin güçlenmesine yardımcı oldu ve daha da önemlisi Türkiye’nin bölgedeki rolünü arttırdı. 

Tıpkı savaş gibi deprem ve doğal afetlerde de, savaşta olduğu gibi ülkeler birbirlerine yardım gönderirler. Deprem felaketi yaşayan ülkenin ihtiyaçlarına uygun olarak, diğer ülkelerden arama-kurtarma ekipleri, sağlık ekipleri, ilaçlar, çadır, battaniye ve diğer acil yardımlar gönderilir. Deprem gibi felaketler, ülkeler arasındaki farklılıkları bir kenara koyarak, herkesin bir arada hareket etmesi gereken zamanlardır. Bu nedenle, Türkiye’nin başka ülkelere yardım ettiği gibi, diğer ülkelerin de Türkiye’ye yardım etmesi son derece doğaldır ve olması gerekendir. 

Sağlıcakla kalın…

https://www.statista.com/statistics/1312584/ukrainian-refugees-by-country/
 

Yazarın Diğer Yazıları