Şule Kirişci

Kahramanmaraş'tan Türkiye'ye uzanan köprü Ekofull Dergisi

Şule Kirişci

Dünyada ilk ekonomi gazetesi Avrupa’da 1700’lü yılların ortalarında yayımlanmaya başlamıştır. Türkiye’de ilk ekonomi gazetesi olarak kabul edilen Ceride-i Ticaret 1857 yılında yayınlamaya başlamıştır. Kahramanmaraş’ın ilk ekonomi dergisi olan Ekofull Dergisi ise 2021 yılında Kasım sayısı ile yayın hayatına başladı. Kısa süre içerisinde kendi kategorisinde zirveye doğru hızla yol alıyor. Ekofull Dergisi, sanayide birçok sektörde Türkiye’de ilk sıralarda yer alan Kahramanmaraş’ın Türkiye’ye uzanan köprüsüdür. Buradan Tüm Türkiye’ye dağıtımı yapılarak, iş insanlarına ekonomik anlamda ışık tutmaktadır. 

Ekofull Dergisi ilk çıktığı günden bu güne okuyucularından- artan bir ivme ile- büyük beğeni alarak Türkiye’nin önde gelen ekonomi dergileri arasında yerini almıştır. Güncel ekonomik konular hakkında haberler, analizler, yorumlar ve röportajlar sunmaktadır. Aynı zamanda her sayısında farklı bir şehrin ekonomisini işleyerek, her ilin Ticaret ve Sanayi odaları ile iş dünyasının bağlı bulunduğu STK’ların yanı sıra TBMM ve Bakanlıklarda meraklıları ile buluşmaktadır.

Derginin her bir sayısı ekonomi alanında kapsamlı içeriğe sahip olmakla birlikte içinde bulunduğumuz Nisan 2023 deprem özel sayısı yayınlandı. Kapakta yer alan “Asrın Felaketi” başlığı, muhteşem görselinin yanı sıra aslında içeriğinin zenginliğine işaret eder niteliktedir. Depremin büyüklüğü ve yarattığı ekonomik zarar, sayısal veriler ve grafiklerle desteklenerek alanında uzman köşe yazarlarının yazılarında bütün açıklığıyla anlatılıyor.  

Bugüne kadar Sanayi ve Teknoloji bakanı Mustafa Varank, Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Ticaret Bakanı Dr. Mehmet Muş, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu başta olmak üzere üst düzey isimleri sayılarında ağırlayarak ülkemizin ekonomik ve finansal gündemine dair detaylı içerik sunmuştur. Paydaşlarından ve okuyucularından aldığı güçle sunmaya da devam edeceği şüphesizdir.  

Dergide yer alan makaleler, haberler okuyucuları bilgilendirmenin yanı sıra gelişmeleri takip etme imkanı sağlamaktadır. Ayrıca sektörel analizlerle Türkiye’nin ekonomik göstergeleri ve ekonomi politikaları ele alınmaktadır. 

Ekofull Dergisi, işletme dünyasındaki yenilikleri, girişimcilik hikayelerini ve yatırım fırsatlarını da okuyucularıyla paylaşmaktadır. Dergide ülkemizin önde gelen iş insanlarıyla yapılan röportajlar birçok insana özellikle genç girişimcilere farklı bakış açıları sunmaktadır.

“Dergide yer alan yazarlar ve uzmanlar, konulara hakimiyetleri ile gerçekten takdir edilesi…” Bu cümle kıymetli bir okuyucumuz tarafından bana iletilen geri bildirimlerden sadece bir tanesidir. Takdir ve övgüler daha fazla çalışma ve neticede en iyi olma yolunda en büyük motivasyon kaynağıdır. Buradan Ekofull dergisinin imtiyaz sahibi Sayın İbrahim Baykut beyefendi başta olmak üzere, yayına hazırlanmasında emek veren herkese teşekkürlerimi iletiyorum. 

Öyle kolay değildir bir dergiyi çıkarmak, okuyucuyla buluşturmak. Öncelikle bir ekip işidir. Bir derginin hazırlanması için editörler, yazarlar, fotoğrafçılar, tasarımcılar gibi birçok kişi çalışır. Bu kişilerin ortak bir vizyon ve uyum içinde olması derginin kalitesini ortaya koyar. Aynı zamanda bir dizi zorluğu da sırtınıza almak demektir. Bu zorluklar arasında finansman, içerik oluşturma, dağıtım ve okuyucu kazanımı gibi konular yer alır. Finansman kaynakları ise, reklamlar, abonelikler, sponsorluklar, çeşitli kurum ve vakıflardan aldıkları hibeler, içerik lisanslama, bazen de bağışlar veya hükümet destekleridir.

Son olarak, dergiler geçmişin tanıkları ve geleceği şekillendirmede yardımcıdır. Dergilerde yer alan yazılar ve diğer unsurlar bir dönemin sosyal, siyasi, ekonomik ve kültürel yansımalarını gösterir. Toplumda farkındalık oluşturur.

Ekofull Dergisinin bir yazarı olarak, dergimizin bundan sonraki sayılarında ekonomiye dair yeni yazılarda buluşmak dileğiyle

Sağlıkla kalın… 

Yazarın Diğer Yazıları