Şule Kirişci

Fikirden girişime uzanan yol

Şule Kirişci

Taksim Atatürk Kültür merkezinde 25-26 Kasım 2022 tarihinde “Türkiye  Girişimci Buluşması” adıyla anlamlı bir etkinlik düzenlendi.  Girişimcilerin bilgilendirilmesi, fikir ve ürünlerinin ulusal ve uluslararası yatırımcılarla bir araya getirilerek ticarileşmesine katkıda bulunulması, projeler arasında sinerji oluşturulması, tecrübe paylaşımı ile birlikte üniversite, sanayi ve kamu işbirliklerinin geliştirilmesi için düzenlenen etkinlikte gelecek adına heyecan veren projeler sergilendi. Stantları ziyaret ederken her bir fikrin hayalin ötesine taşınarak somut hale getirilişinin hikayesinden etkilenmemek mümkün değildi. Türkiye adına, gelecek adına… 

“Fikirden Girişime” mottosuyla hayata geçirilen buluşmada B2B görüşmelerin yanı sıra etkinlik boyunca çeşitli başlıklarda paneller gerçekleştirildi. Metavers’te iş ve girişimcilik, enerji kaynakları kullanım modeli ve iklim etkisi, girişimcilik sohbetleri, savunma sanayi alanında Türkiye’nin lider rolü ve girişimcilik ekosistemi, gıda güvenliği ve katma değerli tarım uygulamaları gibi…  

Girişimcilik bir ülke için önemli lokomotif bir kavramdır. Girişimciler ekonomik kalkınma ve gelişmeyi sürdürülebilir kılmaktadır. Bugün dünyada gelişmiş ülkelere bakılırsa girişimcilerin kurdukları firmalar söz konusu ülkelere büyük bir ivme ve katma değer kazandırmışlardır. Aynı zamanda ülke ekonomilerinin dışa bağımlılıktan kurtarılmasında önem arz etmektedir.

Girişimci, finans alanındaki bilgisini, iş zekasıyla harmanlayarak kendisi veya şirketi için ürün/marka oluşumunu sağlayan kişidir. Girişimci aynı zamanda fiiliyatta bir CEO’dur. Planlama, strateji oluşturma ve ileriye yönelik hedefler belirleme noktasında sorumlulukları vardır. Girişimcinin belirgin temel özelliği yeni fikirler geliştirmesi ve bunları uygulamaya koymasıdır. Ayrıca girişimci fikrine gönül vermeli ve eleştirilere kulak asmadan devam etmelidir. Başarılı bir girişimciliğin ilk kuralı değişime açık olmak, küresel dünyanın içine doğru yol almaktır. Diğer bir husus ise olabildiğince network elde etmektir. Çünkü sosyal etkileşimin ürünlerin ve fikirlerin tutulmasında payı yüksektir.  

Girişimcilik, insanın düşünsel emeğinin ekonomik değere dönüşmesi olarak ifade edilmekte ve üretim faktörleri arasında yer almaktadır. Girişimcilik dünyasında ivme yakalamak adına maddi sermaye elbette önemli. Fakat en az maddi sermaye kadar manevi sermaye ve deneyimli ellerden rehberlik alabilmek de kritik önem arz etmektedir. 

Bu manada 10 Ekim 1996 yılında kurulan Girişimci İşadamları Vakfı her geçen gün büyüyerek, girişimcilik hikayemi (hikayeler insanlara ürünler ve fikirler hakkında konuşmak için kolay bir yol gösterir) yazmak istiyorum diyenlere destek vermektedir. Vakıf Türkiye genelinde farklı sektörlerde faaliyet gösteren girişimcilerle yatırımcıların koordinasyon ve işbirliğini sağlamak, girişimciliği özendirmek-desteklemek-yaymak ve Türkiye’yi ilgilendiren her türlü ekonomik mesele ile ilgili incelemelerde bulunarak çözüm önerileri sunmak amacıyla kurulmuştur. 

Bilhassa gençlerin önünü açarak ilerlemesini sağlayacak her türlü projeyi destekliyor. GİV başkanı Mehmet Koç’un ifadesiyle…”gençlerin hayallerini işe dönüştürmesi için yatırımcılarımız ve geniş ağımızla birlikte elimizden gelen her imkanı sağlamaya çalışıyoruz. Kendi işini yaparak istihdama katkıda bulunan ve ülke ekonomisini kalkındıran gençler yetiştirebilmek için ülke çapında farkındalık kazanılmasını sağlamak en büyük gayemiz” dedi. 

Günümüzde ne yazık ki genç girişimciliği ile ilgili yanlış inanışları duymuşluğumuz oluyor. Girişimcilik için çok fazla sermaye ve finansal kaynak gerekliliği, girişimciliğin maaşlı bir işten daha riskli olduğu, gençlerin doğru piyasa bilgisi olmadan yanlış işi seçebilmesi vs. Fakat başkanın sözleriyle bu ve benzeri yanlış inanışlar bir kenarda öylece kalakalmış, konuşmayı dinleyen gençlerin yüreklerinde korku yerini cesarete bırakmıştı.

Başkan konuşmasının devamında ”…toplumda girişimciliğin özenilecek, önemsenen bir konu haline getirilmesi için kültürel çalışmalar yürütülmesi, gençlerin ezberci eğitim anlayışından daha üretken bir düşünme tarzına geçişleri için eğitim sisteminde girişimciliğin bir içerik olarak var edilmesi, girişimcilik hamlelerinin belki de en büyük zorluğu olan problemlerin  çözümü için Cumhurbaşkanlığı Ofisi kurulması tavsiyelerinde bulundu. 

 Girişimci İş adamları Vakfı (GİV) her yıl girişimciliği destekleyerek bu anlamda farkındalığı arttırmak, girişimciliği destekleyen yöneticiliğini özendirmek amacıyla yarışma düzenlemektedir. İlk düzenlendiği 2011 yılından bu yana ödül kategorileri genişletilen yarışmada ödüller bu yıl 9 alanda girişimcilik buluşmasında sahiplerini buldu. Bu ödüller girişimcilik adına bir itici güç olmaktadır.

Son olarak her girişim için bir serüvendir denilebilir. Serüvenler içinde uzunlu -kısalı bir çok hikaye barındırır. Bu hikayelerin çoğalmasını ve olumlu sonuçlar ortaya çıkarması için girişimciliğin hayatın içinden gelen tecrübelerle bağının güçlü olması gerekir. Şimdi girişimciliğe dair olumsuzlukları bir kenara bırakalım ve özellikle gençlere kendi potansiyellerini farkına varabilmeleri için destek olalım.

Sağlıkla kalın…
 

Yazarın Diğer Yazıları