Şule Kirişci

Dershane ücretleri uçuyor

Şule Kirişci

Yeni öğretim yılının başlamasıyla birlikte 8. Sınıf öğrencileri için LGS sınavı, 12. Sınıf öğrencileri içinde YKS sınavı için start verilmiş oldu. LGS sınavı üzerinden ilerleyelim…

Türkiye’de ortaokul öğrencilerinin liselere geçişini belirleyen LGS (Liselere Geçiş Sınavı), eğitim sistemimizin en önemli sınavlarından biri… 

Üniversiteye bir adım daha yaklaştıran bu sınav öğrenci ve aileler için büyük bir önem taşıdığı için dershaneler, sınav hazırlık süreçlerinde kritik bir rol oynuyor. Dershaneler, öğrencilere LGS için özel olarak hazırlanmış programlar sunarak sınav konularında derinlemesine bilgi edinmelerini sağlar. Bu kurumlar, genellikle deneyimli öğretmen kadrosu ve kapsamlı materyalleriyle öğrencilerin eksiklerini giderme ve sınav stratejileri geliştirme konusunda yardımcı olur. Ayrıca, düzenledikleri deneme sınavları ve bireysel rehberlik hizmetleri, öğrencilerin sınav stresini yönetmelerine ve performanslarını artırmalarına destek olur.

Buraya kadar her şey güzel…

Ancak dershane sistemi, sadece avantajlarla sınırlı değil. Yüksek ücretler, aileler için büyük bir ekonomik yük oluşturmasının yanı sıra bu durum, eğitimde fırsat eşitsizliğini derinleştirmektedir.

Kahramanmaraş’ta LGS sınavına hazırlık için istenen dershane ücretlerini duyduğumda şaşkınlıklar içinde kaldım. 

Depremi en ağır şekilde yaşamış bir şehir için…

Nice aileler işini, gücünü kaybetmişken, gelir kayıpları yaşamışken…

Kabul! Dershane ücretlerindeki artışın arkasında birçok etken yatıyor. Eğitim sektöründeki genel maliyet artışları, eğitim materyallerinin ve öğretim kadrosunun maliyetleri, enflasyon oranları ve genel yaşam giderlerindeki artış, dershanelerin fiyatlarını doğrudan etkiliyor. İlaveten özel dershane ve kursların kar amacı gütmesi, fiyat politikalarını şekillendiren diğer önemli faktör.

Ancak bu artışında bir sınırı-durduğu yer- olmalı…

Kahramanmaraş’ta birçok sektörde işittiğimiz yüksek rakamlardan, dershanelerde nasibini almış durumda.  Dershane ücretlerindeki astronomik artış, eğitimdeki sosyal ve ekonomik eşitsizlikleri daha belirgin hale getirmektedir. Hele ki ailede aynı yıl sınava girecek çocuk sayısı birden fazlaysa durum daha da zor…

Ayrıca, yüksek dershane ücretleri, eğitimdeki başarıyı doğrudan etkiliyor. Maddi imkânları kısıtlı olan öğrenciler, dershanelerin sağladığı ek destekten mahrum kaldığında, sınavlarda ve genel akademik başarıda geri kalma riski taşıyor. Bir diğer kritik husus, aynı sınıfta okuyan arkadaşları dershaneye giderken kendisi gidemediği için üzülen ve bu durum sınav psikolojisini olumsuz etkileyebilmektedir. Bu nedenle tüm çocukların aynı haktan faydalanması sağlanmalıdır.

Dershane noktasında bu eşitsizliğin üstesinden gelmek için birkaç strateji öne çıkıyor. Öncelikle, devlet destekli burs ve yardımların artırılması, düşük gelirli ailelerin dershanelere erişimini kolaylaştırabilir. Dershanelerin fiyat politikaları ile ilgili, daha adil bir düzenleme sağlanmalıdır. Bunun yanı sıra, devlet destekli eğitim programlarının yaygınlaştırılması, dershane gereksinimini azaltabilir.

Bunun en güzel örneği Kahramanmaraş Onikişubat Belediyesi tarafından gerçekleştiriliyor. Bir süredir, 12.sınıflar için her yıl YKS kursları açılıyor. Üstelik, bu kurslardan faydalanan öğrencilerin başarı ortalaması bir hayli yüksek. Aynı Uygulamanın LGS öğrencileri içinde hayata geçirilmesinin yerinde olacağı kanaatindeyim. 

Sonuç olarak, LGS için dershane sistemi, hem fırsatlar hem de zorluklar sunan bir yapıdır. Öğrencilerin bu sistemden en iyi şekilde faydalanabilmesi için dengeli ve destekleyici bir yaklaşım benimsemek, başarıyı artırmak ve eğitimde eşitliği sağlamak adına kritik bir rol oynayacaktır. Bu manada toplumsal ve sistematik düzeyde yapılacak iyileştirmeler, uzun vadede daha sağlıklı bir eğitim ortamı oluşturacaktır.

Sağlıcakla…
 

Yazarın Diğer Yazıları