Ömer Akpınar

Salgın döneminde eğitim süreci

Ömer Akpınar

Bu makalede Türkiye’de Salgın Döneminde Uzaktan Eğitim Çalışmalarının Sosyolojik Etkileri araştırma konusu yapılmıştır. 

Eğitim bütün çağların en önemli konusu olmuştur. Eğitim önce insanı sonra toplumu derinden etkileyen önemli bir faktördür. 2019 yılı sonunda Çin’in Wuhan kentinden bütün dünyaya yayılan Coronavirüsü 11 Mart 2020 de Türkiye’de sosyal ve ekonomik hayatı temelden etkileyerek esnek çalışma düzeninin getirilmesine neden oldu.

Bu süreçte Türkiye’de sağlık açısından yapılan yatırımlar özellikle şehir hastanelerinin verdiği hizmetlerle dünyanın diğer ülkelerinden daha hafif atlatılmasını sağlamıştır. Halen ülkemizde salgınla mücadele devam etmektedir. 

Eğitimde dönüşümün zorunlu hale gelmesi

Bilim Kurulunun kararları her alanı etkilediği gibi Eğitim Sistemini de etkiledi. Salgının yayılımını önlemek amacıyla okullar ve üniversiteler uzaktan eğitim modeline geçti. Eğitimci kadrosu öğrencilerin evlerinde kalmalarını sağlamak amacıyla EBA (Eğitimde Bilişim Ağı) sistemini kullanır hale getirdi.

Eğitimdeki dönüşümün ailelere etkisi

Eğitim faaliyetlerinin dijital dünyaya kayması bazı sorunları beraberinde getirdi. Kırsal alandaki internet alt yapı yetersizlikleri şehir hayatı yaşamayanların karşılaştığı en büyük sorundu. Ayrıca tablet veya bilgisayarı olmadığı için derslere erişim sağlanamıyordu.

Bağış kampanyalarıyla erişim sorunu giderilmeye çalışılırken başka sorunlarda ortaya çıktı. Anayasanın amir hükmü Eğitimde Fırsat Eşitliğini ön görürken Özel Okullarda öğrenim gören öğrenciler özel servisler kapılarının önünden alıp okuluna kadar bırakıyor ve eğitimleri her halükarda yüz yüze devam ediyor. 

Dar gelirli aileler ise yüz yüze eğitimden mahrum kalarak uzaktan eğitime bağlı haldedirler.  Tableti ve bilgisayarı olmadığı için EBA'dan verilen dersleri dahi takip edememektedir. Tablet ve bilgisayar fiyatlarında yaşanan artışlar bu işi daha da zorlaştırmaktadır. 

Ayrıca bilişim dünyasına uzak eğitimcilerin sisteme uyum sağlayamaması sorunu daha da büyütmektedir. Haliyle eğitimdeki fırsat eşitliği yeterli geliri olmayanların aleyhine bozulmuş durumda! 

Dönüşümün bilişim alanındaki etkisi

Salgın döneminde EBA ve ZOOM ile öğrencilerine özveri ile öğretimde bulunan eğitimciler yanında bazı eğitimciler asgari ders süresiyle yetinip velilerin fazladan ders taleplerini para ile karşılama yoluna başvuruyorlar. Verilen eğitimi yetersiz gören velilerin kaygılarını çıkar sağlamaya dönüştüren eğitimciler de bulunmaktadır. 

Dönüşümün eğitim camiasındaki etkisi 

Okullar boş halde beklerken, eğitimciler aldıkları maaşa ek olarak yüz yüze eğitim vererek krizi fırsata çevirmekteler. Veliler üzerinde yapılan ankette bu işi nasıl çözdüklerini araştırdığımda tespit ettiğim bir gerçektir ki öğretmenler maaşını aldıkları görevlerini en az dersle geçiştirip saatliği 180 TL olmak üzere ek ders vermeyi tercih ediyorlar. Haliyle dar gelirli ailelerin çocuklarının eğitim hakkının elinden alındığı apaçık bir gerçektir.

Sayın Cumhurbaşkanım! Üç çocuk babası bir veli olarak bu satırları yazıyorum. Sizden eğitimde yaşanan bu adaletsizliğin giderilmesini istirham ediyorum.

Saygılarımla...
 

Yazarın Diğer Yazıları