Mehmet Şerif Çiçek

Tanzanya, Afrika'nın İncisi!

Mehmet Şerif Çiçek

Genel Bilgiler

 

Resmi Adı: Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti

 

Başkent: Dodoma

 

Nüfus: 57-60 Milyon arası

 

Para Birimi: Tanzanya Şilini

 

Resmi Dil: Swahili, İngilizce

 

Bu yazımızda coğrafyamıza uzak, gönül dünyamıza yakın Afrika’ya, Afrika’nın incisi Tanzanya’ya gidiyoruz. Tanzanya barındırdığı özellikler ile Afrika kıtasının nadide bir ülkesi. Lokasyon olarak Afrika kıtasının doğusunda, Hint Okyanusu kıyısında, ekvator çizgisinin hemen altında yer alan tropikal bir ülke. Türk Hava Yollarının her gün karşılıklı seferi bulunan Tanzanya’ya ulaşım yaklaşık 7 saatlik bir uçuşla mümkün oluyor.  Afrika denilince haliyle hepimizin kafasında sefalet ve yokluk canlanıyor ve bu ne yazık ki Tanzanya içinde doğru. Çünkü Tanzanya’nın her bahtsız Afrika ülkesi gibi emperyalist vahşi batının sömürüsünden nasibini aldığını belirtmemiz gerekiyor. Daha önce Alman sömürgesiyken İngilizlerin  el koymasıyla İngiliz sömürgesi haline gelen Tanganika (anakara bölümü), 1961de bağımsızlığının verilmesiyle bağımsız bir devlet haline geldi. 1963 yılında Zangibar (Zanzibar)ın da (ada kısmı) bağımsızlığını kazanmasıyla 1964 yılında birleşerek bugünkü Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti adını almıştır. Adını Tanganika'nın ilk hecesiyle Zangibar'ın ilk hecesini birleştirerek almış olduğunu tahmin edersiniz. Tanganika gölünün dünyanın en derin üçüncü gölü olduğunu da söylemiş olalım.

 

 

İstanbuldan ülkenin en büyük ve en gelişmiş şehri olan Darüsselama mevcut tarifeli seferle gece saat 3 civarında iniliyor. Girişte vize uygulaması var 50 dolar karşılığı 90 günlük turist vizesi veriyorlar. Sivrisinek kaynaklı Malaria (Sıtma) yaygın bir hastalık olduğundan bazen aşı kartı sorabiliyorlar. Ben üç kez gitmeme rağmen sadece bir sefer denk geldim oda üzerinde çok durulmuyor. Ülkenin en büyük havaalanı olmasına rağmen çok küçük ve mütevazı bir terminal binasına sahip olan Julius Nyerere Uluslararası Havaalanı adını ülkenin kurucusundan alıyor. Gümrük işlemlerinden sonra bu olağanüstü güzellikte ki ülkeye adımımızı atıyoruz.

 

 

Darüsselam 5 milyona yakın nüfusuyla ülkenin en büyük ve en gelişmiş şehri. Çok katlı yapılar yaygın olmadığı için devasa bir alana yayıldığını uçakla üzerinden geçerken görebiliyorsunuz. Darüsselam Arapça bir isim ve Barış/Huzur Evi manasına geliyor. Swahili dili çok fazla Arapça kelime barındırıyor ve aşinalığınız varsa bunu açıkça görebiliyorsunuz. Darüsselam ve genel olarak Tanzanya gerçekten çok huzurlu ve çok sakin bir ülke. Diğer Afrika ülkelerinin aksine terör, politik kargaşa ve diğer toplumsal karışıklıklardan uzak sükûnetli bir ülke. Havaalanından şehir merkezine hızla yol alırken şehrin bizi nasıl aldattığının farkında değildik tabi ki. Zira geceleyin 15-20 dk süren o yolun gündüz vakti aşırı sıkışık trafik nedeniyle saatler sürdüğünü görüyorsunuz. Çünkü birkaç ana cadde haricinde o beş milyonluk devasa şehirde doğru dürüst asfalt yol yok. Nitekim gündüz gözüyle şehrin nasıl baş döndürücü bir keşmekeşe ve çıldırtan trafiğe sahip olduğunu alışkın olduğumuz sabırsızlık ve büyük bir eziyetle öğrendik. Hâlbuki hayat burada pole pole (yavaş yavaş) ve her şeye gayet sakin bir şekilde uyarlanan Hakuna Matata (sakin, sorun yok) mottosuyla sürüyormuş. Darüsselamın en merkezi noktası Kariakoo denilen çarşısı.

 

 

Burada A’dan Z’ye her şeyi bulabiliyorsunuz. Oldukça hareketli ve canlı bir pazar. Genel manada bir yerden bir yere giderken de dinamik bir pazarın içinde yolculuk yapıyormuşsunuz gibi hissedersiniz. Çünkü yol olan her yere ekonomik bir görev yüklenmiş. Yol boyunca dükkânlar, işportacılar ve seyyar satıcılar kesintisiz bir şekilde yer alıyor. Altyapı ve üstyapı gibi hizmetler çok nadir hatta hiç olmadığı için,  her taraf çok kirli ve çok sağlıksız ne yazık ki. Sefalet ve yokluk hayatın her safhasında yüzünüze çarpıyor. Ama yokluğu içselleştirmişçesine kimse halinden şikâyetçi gibi görünmüyor aksine yüzler daima gülüyor. Elektrik, su gibi temel ihtiyaçlar pek çok evde yok, öyle ya doğru dürüst ev de yok. Duvar diplerinde uyuyan insanları görmek olağan bir durum… Asıl yaşam yerleri kırsal olan ve hayvancılıkla uğraşan masailer göze çarpıyor, genelde güvenlik işi yaptıkları için geleneksel kıyafetleriyle bellerinde uzun pala ve sopalarıyla arzı endam ediyorlar, öyle ya onlarda şehir hayatına adapte olmuşlar.

 

 

Gelelim safari konusuna; Afrika özellikle Tanzanya denildi mi ilk akla gelen kelime, yine Arapça kökenli ve ‘sefer’ kelimesinden türemiş, gezi manasına geliyor safari. Vahşi yaşam belgesellerinin büyük çoğunluğunun çekildiği Serengeti ve Ngorongoro gibi dünyanın en güzel ve en popüler vahşi yaşam parkları Tanzanya da yer alıyor. Buralara yapılan turların maliyeti biraz yüksek ne yazık ki, yaklaşık olarak 1000 dolar civarı maliyeti var. Biz de Darüsselama çok uzak olmayan Mikumi milli parkını tercih ederek safari deneyimi yaşıyoruz. Gerçekten olağanüstü bir duygu; aslanlar, zürafalar, filler, zebralar, impalalar, maymunlar ve envaı çeşit canlıyı doğal yaşam alanlarında görmek benzersiz bir duygu.

 

Devam edecek…

 

 

Yazarın Diğer Yazıları