İbrahim Baykut

Şehirlerin geleceği, o şehirde yaşayan yerel yöneticilerin ufuklarıyla doğru orantılıdır

İbrahim Baykut

En doğru sözlerden biri olsa gerek bu. Her kelimesi ayrı anlam ifade ediyor. Şehirlerin geleceği, gerçekten o şehrin yöneticisi olarak seçilen veya atanan kişilerin ufuklarıyla doğrudan orantılı. Tabi bunu sadece şehri yönetenlerle algılamak doğru değil. Sivil Toplum Kuruluşları gibi bir çok kuruluşu da buna dahil edebiliriz. Gündem siyaset olunca ben yazıyı bu minvalde kaleme almak istedim. Bu söz ise AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Yerel Yönetimler Başkanı Sayın Mehmet Özhaseki’ye ait. Özellikle günümüzde üzerine çok konuşulacak cümlelerden biri. 

Şehrin yöneticilerinin ürettiği projeler o şehre değer katar. Bunu kimse inkar edemez. Dünyanın tek parça en büyük lavanta bahçesine sahip Afşin, Türkiye’de ilk defa arı evi projesini hayta geçirerek tüm ulusal ve yerel medya dikkatleri üzerine çekmeyi başar. Yapılan projeye Hacettepe Üniversitesi ve Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın da dahil edilmesi oldukça anlamlı. 

Ya da EXPO 2023’e bakın. Birçok il bu projeyi yaptı, yapmakta istiyor. Herkes aklında soru işaretleri olsa da Onikişubat Belediyesi, EXPO 2023 Rekreasyon alanını yaşam alanına çevirmeyi başardı. Bu o şehrin yöneticilerinin ufuklarıyla doğrudan orantılı. Kelebek müzesi, uğur böcekleri müzesi, hobi bahçeleri, oyun alanları, kafeteryalar gibi birçok sosyal donatılar eklenen EXPO 2023 projesinin en dikkat çekeni ise Avrupa'nın en büyük lagün gölü oldu. 

Metropol ilçe olma yolunda hızla ilerleyen Türkoğlu ise birçok yatırıma yine yöneticisinin kabiliyeti ile ulaşmayı başardı. Uluslararası alanda Avasım Türk Oyunları Festivali ile dünyaya adını duyuran Türkoğlu, Millet Meydanı projesiyle adeta kentsel dönüşüme de öncülük ediyor. Kurulan organize sanayi bölgesi ile işsizliği bitirmek hedeflense de asıl amacın göç vermemek olduğunu da unutmamak gerek. Lojistik merkezi, cezaevi projesi gibi birçok yatırımı hayata geçiren Türkoğlu, başarılı bir şekilde yönetilmeye devam ediyor.

Tabi, sadece yatırım yapmak yetmiyor. Neden m? Çünkü kapısının önüne yapılan yatırımı sadece orada yaşayan kişiler için yapmıyorsun. Yerel yönetimler kalkınmalarını, yatırımlarını, vizyon projelerini özellikle yerel basın ile birlikte hareket ederek duyurmalı. Duyurulmayan her proje vasattır ve vasat kalmaya da devam edecektir.  İşte o zaman Sayın Mehmet Özhaseki’nin kullandığı ‘Şehirlerin geleceği; o şehirde yaşayan yerel yöneticilerin ufuklarıyla doğru orantılıdır’ cümlesi ile kendin vizyonunu ortaya koymuş olursun.

Saygılarımla… 
 

Yazarın Diğer Yazıları