İbrahim Baykut

Kahramanmaraş için birlik olma vakti

İbrahim Baykut

Akdeniz’in incisi, doğanın en güzel olduğu şehir, su cenneti Kahramanmaraş’ım. Acımız büyük, içimiz yanıyor, gözyaşlarımız içimize akıyor. 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde yaşadığımız depremlerde binlerce insanımızı kara toprağa versek te yasımızı tutamadık, tutamıyoruz. Yüzlerce bina, yıkılan bir şehir, enkazlar altında kalan yüzlerce insan. Kimisi kadın, kimisi erkek, kimisi yaşlı, kimisi genç, kimisi ise bebek ayrım yapmadı zelzele.

Ortak akıl

Gün bugün, gün birlik olma günü, gün atalarımızın 103 yıl önce düşmana karşı verdiği mücadeledeki birlikteliği sağlama vakti. Bu şehir bizim, bu topraklar bizim. Yeniden ayağa kalkma, yeniden dirilişin günü. Yıkılan bu şehri yeniden şahlandırmak için mücadele etme günü. Tüm sivil toplum kuruluşlarının, tüm kurumların, tüm siyasi kuruluşların, tüm vatandaşlarımızın tek çatı altında bu şehir için birlikte hareket etme günü.

Doğaya meydan okumak

Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu unutmadan Kahramanmaraş’ın gelecekteki yüzyıllarını bilirkişilerle planlamak bu şehre yapılacak en güzel fayda olacak. Şahısların menfi çıkarlarını göz ardı ederek doğru ve mantıklı bir şehir planlaması yapılmalı. Doğaya meydan okumak her seferinde büyük kayıplar verdirdi bize. Bunu asla unutmamak gerekir.

Adil yargılama

Kahramanmaraş’ta yaşadığımız depremde yıkılan binaların sorumluları her kimse ayrım yapmaksızın cezasını çekmeli. Bunun için Adalet Bakanlığı gereken çalışmaları ivedilikle tamamlamalı. Binalar altında kalarak can verenlerin kan bedeli, o binaları yapanlara ve yapılmasına müsaade edenlere ödettirilmeli.

Koordinasyonsuzluk

Yaşadığımız deprem sonrası yaşanan kaosun nedeni her kim ise derhal görevden alınmalı. Liyakatsiz kişiler, onun bunun torpiliyle bir yerlere gelen yöneticilerden zaten bir şey beklemek mantıksız. Beceriksizliklerini örtmek için lütfen hiç kimse asrın felaketi söyleminin arkasına saklanmasın. Mesela 12 Şubat Stadına hangi akıl çadır kent kurdurdu? Şehre en çok giriş yapıldığı yere çadır kent kurdurmak kimin fikriydi? Kahramanmaraş’ta koordinasyon eksikliği hala neden yaşanıyor? 18 gündür hala insanlar neden çadır bulmak için kendini parçalıyor? Bu soruların cevapları tek tek verilmeli. Sorumlusu ya da sorumluları kim ise cezalandırılmalı.

Kahramanmaraş’tan göç

Asrın felaketi olarak nitelendirilen ve 11 ilimizi etkileyen Kahramanmaraş merkezi 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından şehir adeta ıssız adaya dönüştü. Binlerce insan deprem üssü Kahramanmaraş’tan gitti. Resmi rakamlara göre Kahramanmaraş 350 bin göç verdi. Tahmini rakamların ise 430-450 bin bandında olduğu söyleniyor. Kahramanmaraş’ın göç vermesi bu şehri nasıl etkiler sorusunu eminim birçok kişi sorguluyor. Bu alanda da ivedi tedbirlerin alınması elzem bir konu.

İyiki varsınız

Depremin ilk anından itibaren canını dişine takıp onlarca insana fayda sağlayan tüm iyi yüreklere teşekkür etmeden de geçmek istemiyorum. Şahit olduğum meslektaşım değerli kardeşim Gökhan Dökücü, depremden hemen sonra enkazda kalanlara yardıma koştu. Tırnaklarıyla onlarca insan umut oldu. Varolsun. Değerli büyüğüm Meba Yufka İmtiyaz Sahibi Oğuz Bağrıaçık, ilk günden itibaren gecesini gündüzüne katarak üretim bandında olmamasına rağmen bünyesine kurduğu fırınla insanlara yiyecek ekmek sundu. Fedakarlığı için minnettarım. 24 saat oda kapısını kapatmayan yüzlerce insana fayda sağlayan, meslek mensuplarıyla birlikte muhteşem bir koordinasyonla hizmet veren Kahramanmaraş Mali Müşavirler Odası Başkanı Abdullah Kalın'a teşekkür ederim. Adını sayamadığım, elini taşın altına koyan tüm kahramanlara sonsuz teşekkür ederim. İyiki varsınız iyi yürekliler.

Depremlerde hayatını kaybeden tüm canlarımıza Allah'tan rahmet, kalanlarımıza sağlıklı uzun ömürler diliyorum. 

Yazarın Diğer Yazıları