Beslenme ve Diyet Uzmanı Hatice Bayraktar

Renklerin beslenme psikolojisi üzerine etkileri

Beslenme ve Diyet Uzmanı Hatice Bayraktar

Renklerin besinlere olan algıyı, besin tercihi ve besin tüketimini etkilediğini biliyor muydunuz?

Bireylerin yeme davranışları fiziksel, duygusal ve psikolojik açlıkla birlikte meydana gelmektedir.
Bazı durumlarda duygusal ve psikolojik açlık fizyolojik açlığın önüne geçmektedir.

Bu duruma sebep olan birçok faktör olmakla birlikte bilinen en önemli faktörlerden birisi ise ‘renkler’dir.

Yemek üzerine yapılan çalışmaların birçoğu besinlerin sunulduğu çevrenin ( mutfak duvarları / mutfakta kullanılan araç gereçler / masa örtüsü / tabak / ortamın aydınlatması vb.) yeme psikolojisi üzerine etkili olduğunu göstermektedir.

Televizyonda seyrettiğimiz gıda reklamları, gittiğimiz restoranların tabela ve duvarları, önümüze sunulan menüler, ambalajlı gıdaların paketleri gibi birçok etmenler beslenmemizi etkilemektedir.

Peki ya hangi renk iştahımızı hangi ölçüde etkilemektedir?

1. Kırmızı

Kırmızı renk parlak ve canlı görünüşü nedeniyle iştah uyarıcı özelliğe sahiptir. Bu sebepten ötürü genellikle gıda ambalajları , büyük fastfood zincirinin logoları kırmızı şekilde tasarlanmıştır. Kırmızı renk düşünmeden ve heyecanla hareket etme isteğini uyararak farkında olmadan daha fazla yemeye neden olmaktadır.

2. Turuncu

Turuncu renkte kırmızıya benzer şekilde enerji ve heyecan rengidir. Rahatlatıcı etkisi sayesinde stresi azaltarak daha çok yeme isteğine neden olmaktadır.

3. Sarı

Sarı renk mutluluk hormonu olarak adlandırdığımı ‘serotonin’ hormonu salgılanmasını desteklemektedir. Bu nedenle bireyler daha mutlu , umursamaz ve rahat tavırlar sergileyerek besin kontrolünü kaybedip daha fazla gıda tüketimde bulunabilirler.

4. Mavi

Mavi huzur rengi olarak bilinmektedir. Huzur ve rahatlığı simgelemesine rağmen iştah metabolizması üzerinde baskılayıcı özelliğe sahip bir renktir. Tokluk hissinin artması ve besinlerin daha yavaş tüketilmesini desteklemektedir. Porsiyon kontrolü, kilo kaybı ve korunumu açısından mavi renkli tabak , sofra ve araç gereç kullanımına ağırlık verilmesi önerilmektedir.

5. Yeşil

Yeşil renk sağlığı temsil etmekte ve güven hissi oluşturmaktadır. Organik ve doğal yaşamın simgesi olan yeşil renk bireylerde ‘sağlıklı besin’ vurgusu uyandırmaktadır. Bu sebepten ötürü restoranlar ve detoks içerik üreticileri menülerinde genellikle yeşil rengi tercih etmektedir. Yeşil renk odaklanmayı ve sindirim hızını olumlu yönde etki etmekle birlikte yeme isteğini artırıcı bir özelliğe sahip değildir.

6. Beyaz 

Beyaz renk dengeleyici bir özelliğe sahip olmakla birlikte saflık ve temizliği temsil etmektedir. Beyaz bir tabakta besinler ön plana çıkar ve farkındalık hissi artar. Bu sebeple porsiyon kontrolü açısından olumlu etkiye sahiptir.
 

Yazarın Diğer Yazıları