Beslenme ve Diyet Uzmanı Hatice Bayraktar

Metabolizmayla ilgili merak edilenler

Beslenme ve Diyet Uzmanı Hatice Bayraktar

Metabolizma Nedir?

Metabolizma canlıların yaşamlarını devam ettirebilmek adına vücutlarında gerçekleştirdiği kimyasal tepkimeler bütünüdür. Dinlenme anında vücudun kalori harcama hızına bakılarak ölçülür ve her insanın metabolizması birbirinden farklıdır.

Metabolizmayı Etkileyen Faktörler: 

Genetik ve biyolojik yapı, yaş, cinsiyet, fiziksel aktivite, beslenme alışkanlıkları, hormonal değişimler (gebelik/ menopoz/andropoz) , hastalık durumu, ilaç kullanımı, vücut yağ-kas oranı gibi faktörler metabolizma hızını etkileyen faktörler arasında yer almaktadır.

Metabolizmayı Hızlandırmak İçin 8 Altın Kural:

1) Düzenli Beslenin ve Öğün atlamayın

Düzensiz beslenen bireyler aslında hiçbir şey yemediklerini ama kilo aldıklarını hatta su içsem yarıyor cümlesini sık kullanmaktadır. Oysa ki vücuda besin alınmadığı taktirde vücut kendini koruma altına alarak enerji harcamasını azaltacak ve böylelikle metabolizma hızını minimum seviyeye düşürecektir.

Dolayısıyla, öğün atlayan bireylerin metabolizma hızları yavaşlamaktadır.

2) Mutlaka Ara Öğün Yapın

Ara öğün yapmak kan şekerinizin dengelenmesine yardımcı olacak; bir sonraki ana öğüne kadar tok kalmanızı sağlayarak gereksiz kalori alımının önüne geçecektir.

Bunlara ek olarak ise vücuda alınan besinler vücut tarafından metabolize olmak adına enerji harcayarak ve metabolizma hızının artmasına yardımcı olacaktır.

3) Yeterli Oranda Protein Alın

Yeterli oranda protein tüketimi kas kütlesinin artışına sebep olacak ve böylelikle metabolizma hızını arttıracaktır.

Beslenmenizde günlük ihtiyacınız kadar yumurta, süt ürünleri, kırmızı ve beyaz et tüketimine yer vermeye özen gösteriniz. Böylelikle hem tokluk sürenizi uzatacak hem de kas oranınızın artmasına katkı sağlayarak metabolizma hızınızı arttırmış olacaksınız.

4) Fiziksel aktivitenizi arttırın

Gün içerisinde yapmış olacağınız 1 saatlik yürüyüş vücudunuzda fazladan 200 ila 400 kalori enerji harcamanızı sağlayacaktır. 

Fiziksel aktivitenizi arttırıp, haftada 3-4 gün 40 ar dakika kadar egzersiz yaparak vücuttaki harcanan enerji miktarını arttırabilir böylelikle metabolizma hızını arttırarak kilo kontrolü sağlayabilirsiniz.

5) Bol Miktarda Su Tüketin

Su vücuttaki tüm işlerin yürütülmesini sağlayan mucizevi bir sıvıdır. 

Yapılan araştırmalar gün içerisinde tüketilen 2 litre suyun metabolizma hızını %5-10 oranında arttırdığı yönündedir.

Bu durum ise fazladan harcadığınız 100-200 kalori anlamına gelmektedir. 

Öğünlerden önce tüketilen su ise doygunluk hissiyatını arttırarak daha az ve kontrollü yemek yemenizi ve böylelikle farkında olmadan kalori kısıtlaması yapmanızı sağlayacaktır.

6) Yeşil Çay Tüketimine Özen Gösterin

Yeşil çay, içerisindeki kateşin ve polifenoller sayesinde yüksek antioksidan özelliği taşımaktadır. 

Yapılan araştırmalar günde 2-3 fincan yeşil çay tüketmenin metabolizmayı hızlandırıp kilo kontrolüne yardımcı olduğunu göstermektedir.

7) Uykusuz Kalmayın

Vücudumuz gündüzleri aktif geceleri ise dinlenmek üzere donanımlanmıştır. Uykunuzu yeteri kadar almadığınız durumlarda vücudunuz strese girecek ve metabolizma hızınız yavaşlayacaktır. Gerekli uyku saati, bireyler arasında değişmekle birlikte, araştırmalar yetişkinlerin günde en az 7-8 saat uykuya ihtiyaç duyduğunu göstermektedir.

8) Stresten Uzak Durun

Stres hormon seviyelerini etkileyerek vücudun normalden fazla kortizol üretmesine neden olmaktadır. Kortizol hormonu ise böbrek üstü bezlerinden salgılanmakta ve vücutta iştah metabolizması üzerine etki etmektedir.

Yapılan araştırmalar fazla miktarda kortizol salınımının metabolizma hızını yavaşlatarak kilo artışına neden olduğu yönündedir

Metabolizma Hızlandıran İçecek 

Tarif 1: 1 fincan demlenmiş yeşil çay, 1 orta boy salatalık, 1 ince dilim ananas, 4-5 yaprak taze nane, 1 tatlı kaşığı süzme bal. Bütün malzemeleri blenderden geçirip tüketiniz.

Tarif 2: 1 şişe sade maden suyu , 1 bölü 2 orta boy yeşil elma, 1 tutam maydanoz, 1 adet limon suyu, Bütün malzemeleri blenderden geçirip tüketiniz.

Tarif 3: 1 çay bardağı su, 1 bölü 2 havuç, 12 dal ıspanak, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, 1 fındık büyüklüğünde taze zencefil, 1 bölü 2 limon suyu, Limon suyu ve zeytinyağı hariç bütün malzemeleri blenderden geçiriniz. Daha sonra içerisine limon suyu ve zeytinyağını ekleyip tüketiniz. Sağlıklı Beslenin, Sağlıklı Kalın.
 

Yazarın Diğer Yazıları