Beslenme ve Diyet Uzmanı Hatice Bayraktar

Kilo verme sürecinde Plato (Duraksama) dönemi

Beslenme ve Diyet Uzmanı Hatice Bayraktar

Diyet yaparken motivasyonu artıran noktalardan biri ise ‘tartıdaki değişim’dir.

Kilo verme hızı bireylerin başlangıç kilosu, yaşı, yağ ve kas oranı, aktivite düzeyi, genetik yalıtkanlığı ve mevcut sağlık durumu gibi birçok etkene bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.

Bu nedenden ötürü her bireyin kilo verme hızı birbirinden farklıdır. 

Hatta ve hatta kilo verme hızı aynı bireyin diyet sürecinde dahi değişkenlik göstermektedir.  

•    Plato dönemi nedir?

Plato dönemi diyet sırasında meydana gelen ; diyetin başlangıç ivmesine oranla gelişimin yavaşlaması ve / veya durması ile karakterize bir durumdur.

İlk başta hızlı verilen kilolar daha sonra yavaşlar ve bazen duraksar, bu dönem ise ‘’Plato Dönemi’’ olarak adlandırılmaktadır. 

•    Plato dönemi neden gözlenir?

Plato dönemi diyet sürecinde olan bireyleri endişeye düşürüp, motivasyon kaybına neden olmasına rağmen geçici ve doğal bir süreçtir. 

Plato etkisinin nedeni ile ilgili bilinen iki hipotez vardır:

Hipotez 1: Vücudun kilo vermeye adapte olmaya başlaması ve ek kayıplara karşı bir savunma sistemi oluşturmasıyla plato evresi arasında ilişki kurulmuştur.

Hipotez 2: Bireylerin diyete olan uyum ve bağlılığında azalmayla plato evresinin ortaya çıkabileceği öne sürülmüştür.

Bilindiği üzere vücut yağ oranı ile bağlantılı bir şekilde kilo verme eğilimi göstermektedir. Diyet sürecinin ilk aşamalarında vücuttaki yağ oranının fazla olması beraberinde kilo kaybının da hızlı ve daha fazla olmasını sağlayacaktır. Bunun yanı sıra diyet sürecinin ilk haftalarında vücuttaki fazla ödemler atılarak su kaybedilecek ve dolaylı yoldan tartıda fazla oranlarda kilo kaybı görülecektir. 

Programın başlarında kalori açığına bağlı kilo kaybı gözlenecek ve zamanla vücut alması gereken enerji miktarının altında bir enerji alımı olması nedeniyle metabolizma sizin kıtlıkta olduğunuzu düşünerek kendini koruma altına alarak metabolizma hızını düşürecektir. Daha yavaş bir metabolizma sonucu kilo vermenize yardımcı olan aynı miktarda kalori alımı olsa dahi kilo kaybınızı yavaşlatacaktır.

Bu durum diyet ile yapılan egzersiz içinde aynı şekildedir. Yeni kilo verme rutininizin egzersiz kısmı söz konusu olduğunda, vücudunuz da size karşı çalışmakta ve siz egzersiz yaptıkça vücudunuz enerji tasarrufu konusunda daha verimli hale gelmektedir. Başka bir deyişle ilk başlarda yapılan egzersiz ile yakılan kalori miktarı, vücudun adaptasyonu ile aynı egzersiz için gittikçe düşmektedir. Örneğin 30 dk koşuda 400 kalori yakarken bu ilerleyen dönemde 300 kaloriye düşmektedir.

Bu dönemde nasıl bir yol izlenmelidir?

•    Öncelikle bu sürecin normal ve geçici bir süreç olduğunu kabul etmek gerekmektedir. 

•    Bu süreçte beslenme ve diyet uzmanlarından yardım almanız sürecin daha kısa ve kontrollü şekilde ilerlemesini sağlayacaktır.

•    Uyguladığınız diyet programını tekrar gözden geçirmeli ve mevcut diyetinizle ilgili kuralları gevşetmediğinizden emin olmalısınız. (Örneğin verilen programın içeriği ve porsiyon miktarına tam olarak uyum sağlıyor musunuz ? Diyet sürecinde kaçamak yapıyor musunuz? )

•    Yapılan araştırmalara göre diyet yaparken yapılan kaçamaklar bireylerin plato dönemine girişlerini hızlandırmaktadır.

•    Aşırıya kaçmadan günlük alınan enerji miktarını azaltabilirsiniz. 

•    Egzersiz planınızı gözden geçirip bu süre zarfında egzersiz sıklığı ve sürenizi arttırabilir , programınıza ağırlık egzersizleri ekleyebilirsiniz.

•    Stres seviyenizi azaltmaya ve uyku düzeninize dikkat ediniz. 

•    Metabolizmanızı şaşırtmak amacıyla öğün sayısı ve saatlerinde yeniden düzenlemeler yapabilirsiniz.

•    Su tüketiminizin yeterli olduğundan emin olunuz.

•    Olumsuz düşüncelere kapılıp motivasyonunuzu bozmayınız.

Unutmayınız ki kişiye özel beslenme ve egzersiz programları sayesinde ideal kiloya ulaşmak mümkün!

Sağlıkla Kalınız. 

Yazarın Diğer Yazıları