• Haberler
  • Yaşam
  • Türkiye'nin Keyif Haritası araştırma sonuçları şaşırttı

Türkiye'nin Keyif Haritası araştırma sonuçları şaşırttı

Yemeksepeti, 'Türkiye'nin Keyif Haritası' araştırmasının sonuçlarını yayımladı. Şirketten yapılan açıklamaya göre, Yemeksepeti, FutureBright Group işbirliğiyle gerçekleştirdiği araştırmada, Türkiye'deki 'keyif' anlayışını ve bunu tetikleyen unsurlar arasında yemek siparişinin rolünü inceledi.

Kahramanmaraş, 2 Haziran 2025-

Toplumun keyif kodlarını ve alışkanlıklarını ortaya koymayı amaçlayan araştırmanın bulgularına göre, katılımcılar için soyut bir mutluluk ideali yerine günlük yaşamda iyi hissetme hali önem taşıyor.

Katılımcıların yüzde 59'u, iyi hissetmek halini mutluluktan daha değerli buluyor. Keyif tanımı ise yüzde 86 ile "anı yaşamak" ve yüzde 93 ile "özgür hissetmek"le özdeşleşiyor. Günlük sorumluluklardan bir anlığına da olsa uzaklaşmak, katılımcıların yüzde 94'ü için kendini iyi hissetmenin önemli bir koşulu olarak öne çıkıyor.

Araştırmaya katılım gösterenlerin yüzde 79'u, genellikle kendini iyi hissettiğini belirtiyor. Bu durum, toplumun küçük ve sıradan anlardan keyif alarak sürdürülebilir bir iyi ruh hali yakaladığını gösteriyor. Günlük hayatta keyfi olumsuz etkileyen faktörler arasında ise yüzde 66'yla uykusuzluk, yüzde 52'yle trafik yoğunluğu ve yüzde 47'yle uzun çalışma saatleri öne çıkıyor.

Şehir kalabalığı ise katılımcıların yüzde 81'inin ruh halini olumsuz etkiliyor. Günün en keyifli zaman dilimi olarak, yüzde 39'la akşam saatleri (19.00-22.00) tanımlanıyor.

Keyif arayışında, kültürel kodlara bağlı kalmak yer alıyor

Keyif arayışında, modern "wellness" trendlerinden ziyade kültürel kodlara bağlı kalmak yer alıyor. "Çay-kahve içmek, televizyon izlemek ve aileyle vakit geçirmek" üçlüsü, katılımcıların "iyi hissetme formülü" olarak yer alıyor. Egzersiz yapmak, katılımcıların yüzde 74'ünde stresi azaltırken, televizyon izlemek de yüzde 85'le daha çok keyif veren bir aktivite olarak belirtiliyor.

Hafta sonu alışkanlıkları, bireylerin yaşam tarzlarına göre farklılık gösteriyor. Çocuklu bireyler için yüzde 65'le aile zamanı öncelikliyken, çocuksuzlar ise yüzde 60'la kişisel zamana yöneliyor. Kadınlar ve 25-44 yaş arası bireylerin keyif verici sosyal aktivitelerde daha aktif olduğu gözlemleniyor.

Araştırmada görüş belirtenlerin yüzde 74'ü çocukluklarında kendilerini daha özgür hissettiklerini, yüzde 78'i ise çocukluklarının bugünden daha keyifli geçtiğini ifade ediyor. Yemek siparişi vermek, pratikliğin ötesinde bireysel bir ödül anlamı taşıyor. Katılımcıların yüzde 67'si, yemek sipariş etme sürecinden keyif alıyor. Sipariş verme nedenleri arasında "keyifli olmak ve kendini ödüllendirmek istemek" yüzde 56'yla başı çekiyor.

Sipariş edilen yiyecekler arasında en çok keyif verenler ise yüzde 38'le kebap, yüzde19'la hamburger ve yüzde 16'yla pizza olarak sıralanıyor. Pizza, daha çok sosyal ortamlarda tercih edilirken, hamburger ise yalnızken de sipariş ediliyor. Tatlılar ise bir zorunluluktan ziyade keyif ve haz almak için tüketiliyor.

Çevrim içi yemek siparişi uygulamaları arasında Yemeksepeti, yüzde 43 ile en çok kullanılan platform olarak öne çıkıyor. Markanın "Keyfin Yerine Gelsin" sloganının bilinirliği ise yüzde 51 seviyesinde yer alıyor.

Yemek ulaştırmanın ötesine geçmek istiyoruz

Açıklamada görüşlerine yer verilen Yemeksepeti Üst Yöneticisi (CEO) Mert Baki, insanların hayat koşturmacası içinde kendilerine ayırdıkları anlarda bir mola noktası, bir "keyfe kaçış aracı" olmayı hedeflediklerini belirtti.

Misyonlarının, yemek ulaştırmanın ötesine geçmek olduğuna işaret eden Baki, "Kullanıcıların yüzünde bir tebessüm oluşturmak ve 'Keyfin Yerine Gelsin.' mottomuzun içini, her geçen gün daha da anlamlı kılmak istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Bakmadan Geçme

Gazetecin - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!