TOBB Başkanı: 'Türkiye-AB iş dünyası arasındaki diyaloğa ciddi katkılar sağladık'

Türkiye AB İş Dünyası Diyaloğu Projesi (TEBD) Kapanış Toplantısı'nda konuşan, EUROCHAMBRES Başkan Yardımcısı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Proje kapsamındaki faaliyetlerle EUROCHAMBRES politika öncelikleri arasında paralellik sağlandığını, proje ile Türkiye-AB iş dünyası arasındaki diyaloğa ciddi katkılar verildiğini vurguladı.

Türkiye AB İş Dünyası Diyaloğu Projesi (TEBD) Kapanış Toplantısı, EUROCHAMBRES Başkan Yardımcısı ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, EUROCHAMBRES CEO’su Ben Butters ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut’un katılımlarıyla İstanbul’da gerçekleştirildi.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada; Proje kapsamında, Türk ve AB üyesi ülkelerden Oda ve Borsaların eşleştirildiğini belirterek, bu sayede, Türk Oda ve Borsa sisteminin hizmet kapasitesinin gelişmesine, AB üyesi ülkelerdeki muhataplarıyla bağlantılarının ve birlikte çalışma ortamının tesisine önemli katkı sağladıklarını ifade etti.

 Avrupa Birliği müktesebatı hakkında iş dünyasının bilgilenmesine dönük çok sayıda etkinlik düzenlendiklerini bildiren Hisarcıklıoğlu, “Yeşil dönüşüm konusunu proje öncelikleri arasına dahil ettik. Yeşil dönüşüm gündemi kapsamında en çok etkilenecek sektörlerle birlikte çalıştık. Bu konudaki çalışmalarımızın sonuçlarını da rapor haline getirdik. Aynı zamanda, Türkiye-AB iktisadi ilişkileri hakkındaki görüşleri ortaya koyan saha çalışmaları yaptık. AB üyesi ülkelerin işletmeleri ve Ülkemizdeki firmalara ayrı ayrı anketler uyguladık. Bu çalışmalarda, Türkiye-AB iktisadi bütünleşmesinin ulaştığı derinliği memnuniyetle bir kez daha tespit ettik. Türkiye-AB iktisadi ilişkilerinin gelişmesine iş dünyasının desteğinin devam ettiğini teyit ettik. Ticaret Bakanımız ve Avrupa Komisyonu Komşuluk ve Genişlemeden sorumlu üyesinin katılımıyla, Türkiye-AB Yüksek Düzeyli İş Diyaloğu toplantısını gerçekleştirdik. Kısacası, Proje sayesinde Türkiye-AB iş çevrelerinin birlikte çalışma isteğini somut uygulamalarla bir kez daha göstermiş olduk” dedi.

Ukrayra’daki savaşın etkileri

İş dünyası olarak, Türkiye ve AB üyesi ülkelerde benzer sorunlarla uğraştıklarını belirten TOBB Başkanı ve EUROCHAMBRES Başkan Yardımcısı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Ukrayna’daki savaşın herkes için hayatı çok zorlaştırdığını anlattı. Yüksek enflasyon, enerji tedariki ve enerji fiyatlarının toplumları ve ekonomileri doğrudan olumsuz etkilediğini söyleyen Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Bu süreçte, biz Türk iş dünyası olarak, AB iş dünyası ile dayanışma içinde olmamızın çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Biliyorsunuz, Türkiye AB üyeliğine aday ülkedir. AB ve Türkiye arasında var olan gümrük birliği, ikili ticaretimizin güçlü temelini oluşturmaktadır. Son çeyrek asırda, karşılıklı ticaret hacmimiz 4 kat artmıştır. 2022 yılı itibariyle, Türkiye-AB mal ticareti 196 milyar dolara ulaşmıştır. AB, Türkiye’nin en büyük ihracat ve ithalat ortağıdır. İthalatımızın, yaklaşık dörtte biri AB kaynaklıdır. Türkiye ihracatının yaklaşık  % 41’i de AB’ye yapılmaktadır. Türkiye AB’nin 6’ıncı büyük ticaret ortağıdır.  AB, aynı zamanda, Türkiye’deki dış yatırımlarda ilk sıradadır. Biz iş dünyası olarak çok daha fazlasını yapabiliriz. Bu konuda, Hükümetimizin ve Avrupa Komisyonu’nun desteğine ihtiyacımız var. Bu açıdan, gümrük Birliği kapsamının genişletilmesi ve işleyişinin iyileştirilmesinin önemli olduğuna inanıyorum. Dolayısıyla, gümrük birliğinin modernizasyonu müzakereleri bir an önce başlatılmalıdır.

Türkiye’nin yeşil ve dijital dönüşümü de gümrük birliği müzakerelerine ve Türkiye-AB İktisadi bütünleşme sürecine katkı sağlayacaktır.  İş insanları için vize temininde yaşanan güçlükler, ticaret hacmimizin artış hızını olumsuz etkiliyor. Sorunun, acilen çözülmesi gerekir. Öte yandan, Türkiye-AB ticaretimizde karayolu taşımacılığı hızlı mal teslimatı için ciddi bir lojistik avantaj sağlamaktadır. 

Ancak, var olan taşıma kotaları, ithal ve ihraç edilen malların teslimatını geciktiriyor. Maliyetleri de artırıyor. Karayolu taşıma kotaları sorununu çözmemiz gerekiyor.” Dedi.

Bakmadan Geçme