Sorgulayan üreten toplumun temelleri atılıyor
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Proje Yarışmalarının gençlerin araştırma becerisini ve yenilikçi ruhunu ortaya koymalarına imkan tanıyacak bir platform olduğunu ifade ederek, 'Bu yıl yarışmalarımıza 57 bin 932 öğrencimiz başvurdu. 36 bin 504 proje değerlendirmeye alındı. Bu sayılar bize çok net bir şeyi gösteriyor. Gençlerimiz bilimle ilgileniyor, araştırıyor, geliştiriyor, hayal kuruyor ve o hayalleri gerçeğe dönüştürmek için gece gündüz çalışıyor. Milli Teknoloji Hamlemiz, gençlerimizin zihninde ve yüreklerinde karşılık buluyor.' dedi.
Kahramanmaraş, 29 Mayıs 2025-
Bakan Kacır, Ortaokul ve Lise Araştırma Proje Yarışmaları Ödül Töreni’ne katıldı. Kacır burada yaptığı konuşmada, dünyanın değiştiği bir çağda olduklarını kaydetti. Kacır, bilim ve teknolojideki hızlı gelişmelerin, ülke ekonomilerinin tüm dinamiklerinde büyük etkiler doğurduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde son 22 yılda attıkları kararlı adımlarla bilim ve teknolojide muazzam bir altyapı oluşturduklarını ifade eden Kacır konuşmasında şunları söyledi:
Dünya birincisiyiz
Teknoloji geliştiren ve üreten Türkiye’yi inşa ettik. Bugün girişimcilerimizin, mühendislerimizin öncülüğünde insansız hava aracı üretiminde dünya birincisiyiz. Kendi eğitim uçaklarını, helikopterlerini, deniz platformlarını, kara araçlarını, uydularını geliştirebilen, üretebilen bir ülkeyiz. Yerli ve millî otomobilimiz Togg, elektrikli, bağlantılı ve akıllı bir araç olarak yollarla buluştu. Bir zamanlar imkânsız denilen ne varsa, bugün Türk milletin evlatları tarafından mümkün kılınıyor. Vecihi Hürkuş’dan, Nuri Demirağ’dan, Şakir Zümre’den yarım kalan hayalleri, bugün gençlerimizin ellerinde birer birer gerçeğe dönüşüyor.
Büyük atılımlar
Biliyoruz ki gençlerimize hayallerinin peşinden korkusuzca gidebilecekleri bir iklimi oluşturdukça, “ben de yapabilirim” özgüvenini kazandırdıkça bilim ve teknolojide çok daha büyük atılımları gerçekleştireceğiz. Cumhuriyetimizin ikinci asrında, Türkiye Yüzyılı’nda tam bağımsız ve müreffeh Türkiye’yi gençlerimizle inşa edeceğiz. Bu anlayışla gençlerimizi bilim ve teknoloji kültürü ile buluşturacak ve onların her alanda yeni çalışmalar yapmasını sağlayacak hamleler gerçekleştiriyoruz.
Sorgulayan, üreten toplumun temellerini atıyoruz
Dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST’le teknoloji geliştirme yolculuğunun kapılarını sonuna kadar açıyoruz. 81 ilimizde kurduğumuz Deneyap Teknoloji Atölyeleri aracılığıyla, gençlerimizi erken yaşta bilim ve teknolojiyle tanıştırıyor, onları geleceğin dünyasına hazırlıyoruz. Düzenlediğimiz bilim söyleşileri ve bilim fuarlarıyla, TÜBİTAK Popüler bilim yayınlarıyla, her yaştan insanımızı bilimle buluşturuyoruz. Bilim merkezimizle merak eden, sorgulayan, üreten bir toplumun temellerini atıyoruz.
Bilim Olimpiyatları ile ülkemizin dört bir yanından yetenekli gençlerimizi keşfediyor, onları bilim ve teknoloji dünyasının birer paydaşı hâline getiriyoruz. Bu yıl bölgesel ve uluslararası olimpiyatlara katılım gösteren gençlerimiz göğsümüzü kabartmaya devam ediyor. Öğrencilerimiz 4 Altın, 5 Gümüş, 10 Bronz madalya ve 3 mansiyon ödülü kazanarak bizlere çok kıymetli bir hediye verdiler, vermeye de devam edecekler.”
Bakmadan Geçme





