Şentürk: Kahramanmaraş'ta DASK yaptırma oranı beklentimizin altında

KC Şentürk Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı ve Ahilik Hareketi Dernek Başkanı Kadir Can Şentürk, gazetemize verdiği röportajda deprem sigortasının önemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Deprem sigortasının önemine dair konuşan Başkan Şentürk: “Deprem sigortası DASK adı altında devletin belirlemiş olduğu bir sigorta havuzudur. Bayındırlığın belirlemiş olduğu birim metre kare maliyetleri üzerinden evlerimizi depreme karşı teminat altına alıyor. Deprem sigortası doğal afet sigorta biriminin yapmış olduğu bir üründür. Deprem sigortası, deprem, toprak kayması, heyelan, fırtına gibi ve diğer depremden sebep doğacak olan doğal afetleri kapsamaktadır. Bildiğiniz üzere Türkiye’nin yüzde 97’si deprem bölgesinden oluşuyor. Kahramanmaraş’ta da çok ciddi fay hatları ve deprem riski mevcuttur. Kısaca zorunlu deprem sigortası yani DASK evlerimizi depreme ve diğer doğal afetlere karşı teminat altına alan bir sigorta çeşididir.

DASK, devlet destekli güvence çeşididir

Zorunlu deprem sigortası devlet destekli olduğu için diğer sigorta çeşitlerine mesela kasko ya da sağlık sigortalarında yüksek pirimler ödeniyor ancak burada devlet destekli olduğu için daha ucuz miktarlara zorunlu deprem sigortası sahibi olabiliyoruz. Yani dişimizden tırnağımızdan artırarak aldığımız evlerimizi teminat altına alabiliyoruz.

Kahramanmaraş’ta DASK yaptırma oranı çok düşük

Kahramanmaraş ilimizde maalesef zorunlu deprem sigortası yaptırma oranı çok düşüktür. Aslında sigorta bir bilinç ve farkındalık ürünüdür. Örnek verecek olursak Japonya da bir kişiye düşen sigorta adedi ortalama yedidir. Ferdi kaza sigortası, bireysel emeklilik sigortası, hayat sigortası, sağlık sigortası, deprem sigortası, trafik sigortası, konut sigortası gibi ürünlerde bir kişinin ortalama yedi sigortası bulunuyormuş. Türkiye’de bu rakam maalesef çok düşük yani ortalama 1 bile değil. Araba sigortasını bile insanlarımız yaptırmayı imtina edebiliyorlar. Kahramanmaraş’ta DASK oranı zorunlu olmasına rağmen yüzde on, yüzde on beşlerdedir diye tahmin ediyorum.” Dedi.

Deprem öldürmez, ihmal öldürür

Başkan Şentürk: “Bir realite esasında yani deprem öldürmez, ihmal öldürür lafını ben önemsiyorum. Deprem Türkiye’mizin ve kahraman şehrimizin bir gerçeği bunu kabul edip kentsel olarak dönüşmeye, tedbir almaya, deprem anında yapılacak ve yapılmayacak şeylerle ilgili eğitimler almaya, deprem çantasıyla ilgili tedbir almaya ve doğal afet sigortamızı yaptırmaya önem göstermeliyiz. Bu hususta da ben Türkiye’de tam bir deprem şuurunun oluştuğunu düşünmüyorum. Ama tabi birkaç haftadır şehrimizi küçük de olsa depremler yokluyor. Bunun akabinde deprem sigortalarında bir artış hissettik. İnsanlarda yavaş yavaş deprem şuuru oluşuyor. Biz bu konuda halkımızı bilinçlendirmek için KC Şentürk Sigorta olarak Kahramanmaraş’ta 500 yıldır deprem gerçekleşmedi acaba fay hattı harekete mi geçti diye bir video da yayınladık. Biz insanları bilinçlendirmek adına mücadelemizi veriyoruz.

Maalesef insanlarda yanlış bir algı var

Maalesef insanlarda şöyle bir algı var; deprem olduktan sonra devlet para dağıtıyormuş gibi bir algı var. Allah muhafaza depremi gözünüzün önüne getirin, deprem olmuş binalar yıkılmış. O ortamda insanlara size 10.000 TL vereceğiz derseniz nasıl bir kuyruk oluşabileceğini tahayyül edebiliyor musunuz ? Deprem sigortası insanlara küçük meblağlarla değil 200, 300, 500 bin TL gibi büyük meblağlalar vat ediyor. Yani bu bir nebze olsun insanların yaralarını sarabilmesi tekrardan bir yuvaya bir çatıya kavuşmasında müthiş bir destek olacak inşallah. Sadece Van depreminde sigorta şirketleri tarafından 120 milyon liralık hasar ödemesi yapılmıştır. 

DASK primleri bölgeye göre değişiklik gösterebilir

Deprem sigortası Kahramanmaraş özelinde binanın büyüklüğüne, yaşına, kaç katlı olduğuna ve mahallelere göre değişiklik göstermektedir. Mesela fay hattının geçtiği bir mahallede biraz daha yüksek bir prim çıkabilirken daha risksiz Maraş’ın özellikle batı ve kuzey bölgesinde özellikle dağlara yaklaştığımız bölgelerde daha ucuz primler çıkabilmektedir. Tabi bu prim illere göre de değişebilir örneğin Konya’nın deprem riski Maraş’a göre daha az olduğu için daha düşük primler çıkabilir.

İnsanlar, depremin üzerinden zaman geçince unutuyor

Biz maalesef biraz unutkan bir milletiz. Mesela Elazığ depreminde Kahramanmaraş’ta da çok büyük bir sarsıntı hissettik. Depremden sonra insanlar çok fazla deprem sigortası yaptırdı. Ancak yenilemeleri geldiğinde birinci yılda yüzde altmışı yeniledi, yüzde kırkı yenilemedi. İkinci yılın sonunda yüzde yirmisi yeniletti diye bilirim. İnsanlar depremin üzerinden zaman geçince unutuyor. Yine de tedbiri elden bırakmamak gerekiyor. Sigorta da bunlar için var zaten ve risk gerçekleştikten sonra satın alınamayacak tek ürün sigortadır. Sigortaların böylede bir özelliği bulunuyor.” Dedi.
 

Bakmadan Geçme