Sanayicilerin konteyner mesaisi

Sanayiciler, afetzedelerin geçici barınma ihtiyacını karşılamak amacıyla başlattıkları konteyner kent mesaisinde çalışmalarını sürdürüyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nda kurulan kriz merkezi, organize sanayi bölgeleri (OSB) ve sanayicilerle afet bölgeleri arasındaki yardım koridorunu açık tutuyor. İlk etapta arama kurtarma ekiplerinin acil ekipmanlarının üretim ve tedarikine yönelen kriz merkezi, bu günlerde ise konteyner imalatına odaklandı.

“Tedarik, üretim ve lojistik” ekosistemini oluşturan tüm paydaşlar ile iş birliği halinde çalışan kriz merkezi, OSB’ler, sanayiciler ve STK’lar ile yapılan istişareler sonucunda konteyner yapıların bir an önce bölgeye ulaşması için AFAD ile de koordineli çalışıyor.

Seferber oldular

Türkiye’nin en büyük konteyner üreticileri, geçici barınma ihtiyacını karşılamak için 7/24 esasına göre üç vardiya sistemiyle çalışıyor. Bu üreticilerden biri de Ankara Başkent OSB’de üretime devam eden Dorçe Prefabrik.

Tedarik zincirinin önemi

Şirketin iş geliştirme müdürü Mehmet Selçuk Yücesoy, tedarik zincirinin üretim için büyük öneme sahip olduğunu söyledi. “Bu süreçte tedarikin önündeki engelleri kaldırdığı için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı’na teşekkür ediyoruz” diyen Yücesoy, “Böylece günde 200-250 prefabrik geçici yaşam alanını bölgeye göndermeye başladık. Bu sayıyı bin 500’lere çıkarmayı planlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Sevkiyatlar sürüyor

Yücesoy, sadece barınma değil, banyo, tuvalet ve diğer yaşam alanları için de yapılar ürettiklerini anlatarak “Depremin meydana geldiği ilk günden itibaren çalışmalarımızı, büyük bir özveriyle sürdürüyoruz. İlk 24 saat içerisinde elimizde ne kadar prefabrik yapı varsa bölgeye ulaştırdık. Hala ilk günde olduğu gibi üretim ve sevkiyatlarımızı sürdürüyoruz.” diye konuştu.

Bütün ihtiyaçları karşılayacak

Nuriş Prefabrik Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, AFAD’ın “Geçici Yaşam Evleri” diye tanımladığı konteynerlerin üretimini yaptıklarını belirterek “Konteyner yapılar 3 çarpı 7 ölçülerinde. İçerisinde iki odası, tuvaleti, banyosu ve küçük bir mutfağı var. Sıcak su ısıtmak için termosifon ve iki tane de ısıtıcısı var. Dışarıdan elektriğini ve suyunu bağladığımızda bir ailenin yaşamını sağlayacak bütün ihtiyaçlarını karşılayacak bir yapı.” açıklamasında bulundu.

Güneş paneli ile aydınlanacak

Kalyon PV Güneş Teknolojileri Genel Müdürü Ersan Tüfekçi de konteyner kentlerin enerji ihtiyacını karşılamak için güneş panelleri ürettiklerini belirtti. Genel Müdür Tüfekçi, “Birlik ve beraberlik içerisinde el ele vererek bu kötü günleri hep geride bırakacağız. Bizde burada bir sanayi kuruluşu olarak üzerimize düşen görevi yerine getireceğiz” dedi.
 

Bakmadan Geçme