Raylı sistemlere 500 milyon liralık destek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, son 23 yılda demiryollarına yaklaşık 64 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını açıkladı. Raylı sistemler için gelecek ay açıklanacak 500 milyon liralık bir destek programını hayata geçireceklerini belirten Bakan Uraloğlu, 'Hayata geçirdiğimiz projeler, uluslararası yük ve yolcu taşımacılığında Türkiye'yi vazgeçilmez bir aktör konumuna yükseltmiştir.

Kahramanmaraş, 20 Haziran 2025-

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Eurasia Rail 2025, 11. Uluslararası Avrasya Demiryolu, Hafif Raylı Sistemler, Altyapı ve Lojistik Fuarı’nın kapanış töreninde konuştu. Üç gün boyunca İstanbul’da, demiryolu sanayisinin nabzını tutan fuara katılan tüm katılımcı ve ziyaretçileri selamlayan Uraloğlu, “Demiryolu sektörü, sadece bir ulaşım aracı olmanın ötesinde, ekonomik kalkınma, sürdürülebilirlik ve küresel entegrasyonun temel taşlarından biridir.” ifadesini kullandı.

Demiryollarına yaklaşık 64 milyar dolar yatırım yapıldı

Dünya genelinde, demiryolu sistemlerinin çevre dostu, güvenli ve ekonomik bir ulaşım çözümü sunarak şehirleri, ülkeleri ve kıtaları birbirine bağladığını dile getiren Uraloğlu, demiryolunun küresel ticarette de stratejik bir rol oynayarak ülkeler arasında mal ve hizmet akışını hızlandırdığını, ekonomik büyümeyi desteklediğini söyledi.

Çin’in Kuşak ve Yol Girişimi kapsamında geliştirilen Çin-Avrupa Demiryolu Ekspres Trenlerinin, Asya ile Avrupa’yı demiryoluyla bağlayarak ticaretin çehresini değiştirmesinden örnek veren Uraloğlu, sözlerine şu şekilde devam etti: “Bir başka örnek, Trans-Sibirya Demiryolu ağıdır. Rusya’yı doğudan batıya bağlayan bu tarihi hat, Asya-Pasifik bölgesindeki limanlardan Avrupa’ya yük taşımacılığında kritik bir arterdir. Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa ile Cibuti Limanı arasında Afrika'daki ilk sınır ötesi elektrikli demiryolu projesi olarak hayata geçen Etiyopya-Cibuti Demiryolu, bölgesel ticareti dönüştüren bir başka başarı hikâyesidir. Bu hat, Etiyopya’nın deniz ticaretine erişimini kolaylaştırarak kahve, tahıl ve diğer tarım ürünlerinin küresel pazarlara ulaşımını hızlandırmıştır. Ülkemiz de Asya ile Avrupa arasında, Çin’den Londra’ya uzanan uluslararası Orta Koridorda stratejik bir konuma sahiptir. Bu gerçekten hareketle son 23 yılda demiryollarımıza yaklaşık 64 milyar dolar yatırım gerçekleştirdik. Demiryollarımızı yeni baştan inşa ettik desek yanlış bir ifadede bulunmamış oluruz.”

2002 yılında yaklaşık 11 bin kilometre olan demiryolu ağına, 2 bin 251 kilometresi yüksek hızlı tren (YHT) ve hızlı tren hattı olmak üzere yaklaşık 3 bin kilometre yeni hat eklediklerine dikkati çeken Uraloğlu, demiryolu uzunluğunu yaklaşık 14 bin kilometreye yükselttiklerini söyledi.

Vizyoner Projeler Türkiye’yi Demir İpek Yolu’nun kalbi yaptı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde hayata geçirilen Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattı ve Marmaray gibi vizyoner projelerin de Türkiye’yi Asya’dan Avrupa’ya uzanan Demir İpek Yolu’nun kalbi yaptığını ifade eden Uraloğlu, “Her bir ray, her bir lojistik bağlantı, milletimizin refahına, ekonomimizin gücüne ve çevremizin geleceğine adanmış birer adım olmuştur. Hayata geçirdiğimiz projeler, sadece ülkemizin değil, tüm bölgenin ekonomik ve lojistik entegrasyonuna katkı sağlamış, uluslararası yük ve yolcu taşımacılığında Türkiye’yi vazgeçilmez bir aktör konumuna yükseltmiştir.” dedi.

Türkiye’nin Çin’den Londra’ya uzanan uluslararası Orta Koridor’da stratejik bir konuma sahip olduğunu belirten Uraloğlu, ülkenin Asya ve Avrupa arasındaki doğu-batı koridorunda doğal bir köprü olduğu gibi Kafkaslardan Afrika’ya uzanan kuzey güney koridorlarının da tam ortasında bulunduğunu ve uluslararası ticaretin merkezinde yer aldığını söyledi. Türkiye’nin 4 saatlik bir uçuş ile yaklaşık 1,5 Milyar insanın yaşadığı ve Dünya Bankası verilerine göre toplam 51,2 Trilyon Dolar Gayri Safi Milli Hasıla’ya sahip 67 ülkenin merkezinde olduğunu dile getiren Uraloğlu, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Ülkemizin bu avantajlı konumunu kullanarak; Kalkınma Yolu Projesi ve Zengezur Koridoru gibi alternatif uluslararası koridor projelerini hayata geçirip ülkemizin ekonomik ve jeopolitik statüsünü daha da güçlendirmeye devam ediyoruz. 30 Ekim 2017’de faaliyetlerine başlayan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı Asya ve Avrupa arasında demiryolu yük taşımacılığı alanında yeni bir çağ başlattı. Bakü-Tiflis-Kars demiryolu ile Çin’den Ülkemize ulaşan yükleri Marmaray ile entegreli olarak Avrupa’ya ulaştırıyoruz.”

Zengezur Koridoru'nun hayata geçirilmesiyle ilgili de çalışmaların sürdüğünün altını çizen Uraloğlu, Azerbaycan ile Türkiye arasındaki mesafeleri kısaltacak Zengezur Yolu’nun Bakü Limanı'nı doğrudan Türkiye’ye bağlayacağını belirtti.


2026-2028 yılları arasında 225 kilometre hıza sahip toplam 14 set üretmeyi planlıyoruz

2023 yılında saatte 160 kilometre hıza sahip ilk milli elektrikli tren setlerini hizmete aldıklarını hatırlatan Uraloğlu, “Şubat ayında saatte 225 kilometre hıza sahip milli elektrikli hızlı tren seti projemizin de ilk kaynağını yaparak üretimine başladık. 2026-2028 yılları arasında 225 kilometre hıza sahip toplam 14 set üretmeyi planlıyoruz.” açıklamasında bulundu.

Birlikte, çevre dostu, yenilikçi ve güçlü bir demiryolu ekosistemi inşa edelim

Üç gün boyunca fuarda demiryolu sanayisinin nabzını tuttuklarını da söyleyen Uraloğlu, “Sizler, bu sektörün öncüleri, vizyonerleri ve yenilikçileri olarak, sadece Türkiye’nin değil, tüm Avrasya’nın ve dünyanın ulaşım geleceğini inşa etmek için bir araya geldiniz.  Burada sergilenen her bir teknoloji, her bir proje ve her bir fikir, sürdürülebilir bir dünya, daha güçlü bir ekonomi ve daha bağlantılı bir küresel toplum vizyonunun birer yansımasıdır.” şeklinde konuştu.

Kalkınma Yolu, Zengezur Koridoru ve diğer vizyoner projelerle, Türkiye’yi uluslararası lojistik ve ticaretin merkezi haline getirirken, inovasyonların ve iş birliklerinin bu yolculuğun itici gücü olacağını kaydeden Uraloğlu, sözlerine şu şekilde devam etti: “Eurasia Rail 2025, yeni ortaklıkların kapısını araladı, fikirlerinizi küresel bir sahneye taşıdı ve demiryolu sektörünün geleceğine dair umutları yeşertti. Şimdi, bu fuarda kurduğunuz bağlantıları, paylaştığınız vizyonları ve ürettiğiniz çözümleri hayata geçirme zamanı.  Gelin, birlikte, çevre dostu, yenilikçi ve güçlü bir demiryolu ekosistemi inşa edelim. Gelin, Asya’dan Avrupa’ya, Afrika’dan Kafkaslara uzanan bu büyük yolculukta, demiryollarını sadece bir ulaşım aracı değil, ülkelerimizin refahına, ekonomilerin gücüne ve gezegenimizin geleceğine adanmış birer köprü haline getirelim. Geleceği birlikte inşa etmek için, daha büyük hayallerle, daha cesur adımlarla ve daha güçlü iş birlikleriyle yola devam edelim!”

Raylı sistemlere 500 milyon liralık destek programı

Demiryolu sektörüne katkı sağlamak amacıyla desteklerini sürdürdüklerini de ifade eden Bakan Uraloğlu, “Bir fikrim var diyen, bir ürün üretme gayretinde olan ya da üreten insanlarımıza nasıl yardımcı olabiliriz diye arkadaşlarımızla bir çalışma yaptık. Bu çalışmanın sonunda bu sektörü destekleyebilmek için bir kanuni düzenleme yapılması gerektiği kanaatine ve sonucuna vardık. Kanuni düzenlemeyi yaptık ve demiryolu sektörü raylı sistemler için önümüzdeki ay açıklayacağımız 500 milyon liralık bir destek programını hayata geçiriyoruz. Hayırlı olsun.”

Fuar kapsamında, Milli Hızlı Tren Cer Zinciri ve Tren Kontrol Yönetim Sistemi Sözleşmesi, MARMARAY Araçlarının Pantograflarının Yerlileştirilmesi Projesi, Vagon Takip Projesi İş Birliği Protokolü ile Dijital Demiryolu Yönetim Sistemi Projesi için imzalar atıldı.

Bakmadan Geçme

Gazetecin - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!