Okullarda su verimliliği eğitimleri verilmeye başladı

Tarım ve Orman Bakanlığı, küresel ısınmayla birlikte önemi daha da artan suyun verimli kullanılması ve sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla okullarda öğrencilere yönelik eğitimler veriyor.

Bakanlığa bağlı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde başlatılan “Su Verimliliği Seferberliği" kapsamında, okullarda su verimliliği eğitimleri düzenleniyor.  Bakanlık uzmanları tarafından ziyaret edilen okullarda, öğrenci ve öğretmenlere yönelik, su verimliliği kültürünün oluşması ve su verimliliği bilincinin yaşam tarzına dönüşmesi için eğitimler gerçekleştiriliyor.

Eğitim çalışmalarına ilk olarak 22 Mart 2023 tarihinde Kayseri'deki bir ilkokulda, Dünya Su Günü etkinlikleri kapsamında başlanıldı. Eğitim çalışmaları kapsamında daha sonra sırasıyla Yalova, Kocaeli, Sakarya, Konya, Aksaray ve Afyonkarahisar illerinde toplam bin 850 öğrenci ve öğretmen ile bir araya gelindi.

Bu okullarda uzmanlar tarafından 3. ve 4. sınıf öğrencilerine yönelik olarak teorik ve uygulamalı eğitimler ve etkinlikler düzenlendi.

Eğitim çalışmalarında su kaynaklarının önemi, bilinçli su kullanımı ve su tasarrufu konularında bilgilendirici sunumlar ile su verimliliğine yönelik eğitici video gösterimleri yapıldı.

Ayrıca, suyun verimli kullanılmasını sağlamada yardımcı ekipman olarak okullardaki musluklara perlatör takıldı. Su kaynaklarının verimli ve sürdürülebilir bir şekilde yönetimini sağlamak hususunda farkındalık oluşturmak maksadıyla öğrencilere bilgilendirici broşür, su kaynakları haritası gibi eğitici dokümanlar ve materyaller hediye edildi.

Yine Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı işbirliğinde su verimliliği seferberliği etkinliklerinde kullanılmak üzere hazırlanan 'Eğitim Tırı' da illere gönderiliyor. Eğitim verilen okullarda, öğrencilere yönelik bilgilendirici video gösterimi ve su döngüsünün tasvir edildiği havza maketi ile uzmanlar tarafından su kaynaklarının verimli kullanılmasına yönelik görsel çalışmalar gerçekleştiriliyor.

Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği halinde yürütülen teorik ve uygulamalı eğitim çalışmaları ile okul ziyaretleri diğer illerde de devam edecek.

Su verimliliği seferberliği

Tarım ve Orman Bakanlığı, kentsel, tarımsal, endüstriyel ve bireysel kullanımlar başta olmak üzere bütün alanlarda suyu verimli kullanmak, sürdürülebilirliğini sağlamak, her kesimden su kullanıcılarında su verimliliğine yönelik farkındalığı arttırmak ve gelecek nesillere miras bırakabilmek amacıyla “Su Verimliliği Seferberliği" başlatmıştı.

Seferberlik kapsamında 31 Ocak 2023 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Emine Erdoğan'ın himayesinde tarım, belediye, sanayi ve hane halkı su kullanıcılarının katılımıyla Su Verimliliği Seferberliği Tanıtım Toplantısı düzenlenerek, su verimliliği konusunda, ulusal ölçekte harekete geçilmesi için uygulanacak stratejiler kamuoyuna duyurulmuştu.

Ayrıca, Ulusal Su Verimliliği Seferberliği kapsamında hazırlanan, ülkede faaliyet gösteren tüm sektörler ve paydaşlar için su verimliliği konusunda yol haritası mahiyeti taşıyan “Değişen İklime Uyum Çerçevesinde Su Verimliliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı (2023-2033)" 4 Mayıs 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

Kirişci: “Su kaynaklarımızın tek bir damlasının dahi israfına tahammülümüz yoktur"

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, suyun verimli kullanımının milli ve hatta küresel bir konu olduğunu belirterek, gelecek kuşaklara su kaynaklarının korunması konusunda bilinç kazandırılması için eğitim ve farkındalık çalışmalarının büyük önem taşıdığını vurguladı.

Su verimliliği için, hemen bugünden başlayarak ne kadar çok tedbir alınırsa çocuklara da o kadar yaşanabilir bir dünya bırakılabileceğine dikkati çeken Kirişci, “Temiz tatlı su kaynaklarından kullanımın, yüzde 25'e varan oranlarda tasarruf edilmesinin mümkün olduğu öngörülüyor. Değişen iklim nedeniyle, su kaynakları üzerinde oluşan olumsuz etkiyi, verimlilik uygulamaları ile bertaraf edebiliriz. Ülkemizin su kaynaklarının tek bir damlasının dahi israfına tahammülümüz yoktur. Bunun için yarınımızın güvencesi çocuklarımıza su ve çevre bilincini oluşturmamız hayati önem taşıyor. Okullardaki eğitim faaliyetlerinin bu bilincin oluşmasına önemli katkı vereceği inancındayım." ifadelerini kullandı.
 

Bakmadan Geçme