Maraş'ına Sahip Çık Hareketi'nden yetkililere çağrı

Kahramanmaraş'ta bulunan STK'lar ve gönüllü vatandaşların bir araya gelerek kurduğu Maraş'ına Sahip Çık Hareketi, 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinde en fazla can kaybının yaşandığı Ebrar Sitesi enkazında hayatını kaybeden vatandaşlar için karanfil bıraktı.

Maraş’ına Sahip Çık Hareketi adına basın açıklamasını yapan Zeynep Arıkan: “Şehrin ve şehirde yaşayan insanların hak ve hukukunu koruyarak Kahramanmaraş’ın en doğru şekilde yeniden ayağa kaldırılmasını sağlamak ve bu doğrultudaki tüm çalışmaların sürekliliğine vesile olmayı amaçlıyoruz.” dedi. 

Şehrimizin geleceği için endişeleniyoruz

Arıkan, konuşmasının akabinde: “6 Şubat 2023 tarihinde şehrimiz dünyanın bugüne kadar yaşadığı en büyük karasal depremi yaşadı. Bu felakette ailesini, bir yakınını, akrabasını, arkadaşını kaybetmeyen neredeyse hiç kimse olmadı. Bu 1000 yılın felaketinde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet yaralılara acil şifalar diliyoruz. Her ne kadar acılarımız ilk günkü tazeliğini koruyorsa da bir yandan da şehrimizin geleceği için endişeleniyoruz. Bu sebeple Kahramanmaraş depremi sonrasında şehrimizin yeniden yapılanması ve kalkınmasını sağlamak için gönüllü insanlar ve STK'larla birlikte “Maraş’ına Sahip Çık" Hareketi’ni kurduk.

Bu hareketimizle; ilgili odalarımızın, akademisyenlerimizin, STK’larımızın ve gönüllülerimizin görüş ve önerilerini gündeme taşıyıp kamuoyu oluşturarak sesimizi duyurmak, şehrin yeniden inşasında; bireyler ve toplum için adil ve kapsayıcı kentsel politikaların uygulanmasını istiyoruz.  Şehrin ve şehirde yaşayan insanların hak ve hukukunu koruyarak Kahramanmaraş’ın en doğru şekilde yeniden ayağa kaldırılmasını sağlamak ve bu doğrultudaki tüm çalışmaların sürekliliğine vesile olmayı amaçlıyoruz.

Bizim tek derdimiz şehrimiz

Önceliklerimiz; deprem sonrası uygulanması düşünülen imar planının ya da oluşacak yeni imar planlarının; STK’lar, alanında uzman odalar ve şahıslarla paylaşılması, sürecin takip edilmesi ve gerektiğinde söz sahibi olunabilmesi, şehrin ve şehirde yaşayan bireylerin hak ve hukukunun korunması ve gözetilmesini sağlamaya çalışmaktır.

Kahramanmaraş'ın sadece deprem sonrası dönemde değil, uzun vadede de gelişmesine, büyümesine, kalkınmasına ve daha yaşanabilir bir şehir haline gelmesine katkı sağlamak bizim için çok önemli. Ekonomik, kültürel, kentsel, çevresel ve toplumsal konularda karar mekanizmalarında yer alınarak bütün paydaşlarla; sanayisinin, küçük ve orta ölçekli işletmelerin canlandırılmasının dolayısıyla üretimin güçlendirilmesinin, göçün önlenmesi, sosyal-kültürel-ekonomik hayatın yeniden yapılandırılması, tarihi ve kültürel varlıkların korunması ve şehrin hafızasının silinmemesini kolektif bir bilinçle sağlamaktır. 

Kahramanmaraş’ın gücünü, birlikte hareket edebilme potansiyelimizi ve kenetlendiğimizi göstermek için hep birlikte el ele verelim. Eğer, Kahramanmaraş için gerçekten çözüm odaklı ve sürdürülebilir sağlam bir gelecek oluşturmak istiyorsak, siyasi görüş farkı gözetmeksizin hep birlikte hareket etmeliyiz. Bu nedenle tüm siyasi partileri, Sivil Toplum Kuruluşlarını, Basın Mensuplarını ve şehrini seven herkesi yapılacak çalışmalara destek vermeye davet ediyoruz. Depremde şehrimizi terk etmek zorunda kalan hemşerilerimizin de bir an önce dönmesini ve şehrimize sahip çıkmalarını bekliyoruz.

Bu hareket, siyaset ve partiler üstü bir yaklaşım sergileyecek, asla siyasi bir söylemi yok ve de olmayacak. Bu oluşum hiç kimsenin ve görüşün tarafı ve de kimsenin karşısında da değildir.

Bizim tek derdimiz şehrimiz. Her geçen gün hem şahıs bazında hem de STK bazında katılım artıyor, bunun için de herkese teşekkür ederiz.” İfadelerine yer verdi.

Basın açıklaması sonrası, depremde binlerce kişinin hayatını kaybettiği Ebrar sitesi enkazına karanfil bırakılarak, hayatını kaybedenler için dua edildi. 

Maraş’ına Sahip Çık Hareketi’nde destek veren STK’lar ise şöyle: Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası, Kahramanmaraş Barosu, Kahramanmaraş Mimarlar Odası, Kahramanmaraş İnşaat Mühendisleri Odası, Kahramanmaraş Jeoloji Mühendisleri Odası, Kahramanmaraş Makine Mühendisleri Odası, Kahramanmaraş Elektrikçiler Odası, Kahramanmaraş Eğitim Vakfı, Kahramanmaraş Platformu, Kahramanmaraş Tarih Kültür Turizm Platformu, Kahramanmaraş Kadın Platformu, Akademisyenler ve Gönüllüler.
 

Bakmadan Geçme