Kira, kat mülkiyeti, komşuluk uyuşmazlıkları arabuluculuk kapsamına alınacak

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Bartın Adalet Sarayı Yeni Hizmet Binası'nın Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada, alternatif uyuşmazlık çözüm yollarını da hukuka kazandırma konusunda ciddi adımlar attıklarını belirtti.

Bir yandan uzlaştırmacılığı, hukuk sistemine kazandırırken öte yandan tahkimle ilgili adımları atarkan bir yandan da hukuk uyuşmazlıklarında arabulucuk konusunu Türkiye’nin gündemine getirdiklerini dile getiren Bozdağ, “İşler mahkemeye düşmeden önce vatandaşlarımızın medeniyet ve kültürümüze daha uygun olan arabuluculuk müessesesi yoluyla meselelerini çözmesi daha kısa zamanda daha az masrafla istediği neticeyi alması son derece büyük kıymettedir.” ifadesini kullandı.

Komşuluk hukukundan doğan ihtilafları arabuluculuğun konusu haline getiriyoruz

Bakan Bozdağ, ilk defa iş davalarında dava şartı olarak zorunlu arabulucuğu getirdiklerini aktaran Bozdağ, şöyle devam etti: “Bir görelim dedik nasıl işliyor? Zaman içerisinde işleyişin çok yararlı olduğunu görünce ticari uyuşmazlıkları kapsama aldık. Daha sonra 2020 yılında kapsamı biraz daha genişlettik. Tüketici uyuşmazlıklarını da arabuluculuğun kapsamına alan adımlar attık. 2013 Kasım ayından bu yana esasında baktığınızda 3 milyon 119 bin 855 uyuşmazlığın yüzde 69’u arabuluculukta sulhle anlaşmayla neticelendi. Bu ne demek? Bu kadar dosyanın yüzde 69’u yargının üzerinden alındı, yargıya yük olarak gelmedi demek. Daha az masraf demek, ihtilafı büyütmeden küçülterek çözmek demek, aradaki meseleyi daha iyi hale getirerek insanlarımızı mutlu etmek demektir. Biz bu nedenle yeni dönemde de arabuluculuğun kapsamının genişletilmesi konusunda ciddi adımlar atma kararındayız. Uygulama güzel, sonuçlar vatandaşımızı mutlu ediyor daha az zamanda daha az masrafla ihtilafları büyümeden daha kaynağında çözen bu uygulamayı genişletmekte kararlıyız.

Bu çerçevede, Bakanlığımızın şu anda hazırladığı çalışmalar çerçevesinde önümüzdeki dönemde kira alacaklarıyla ilgili ihtilaflar, Toplu Konut Kanunu’ndan doğan ihtilaflar, Kat Mülkiyeti Kanunu’ndan doğan ihtilaflar daha doğrusu ve komşuluk hukukundan doğan ihtilafları arabuluculuğun konusu haline getiriyoruz.Bundan sonra kira alacaklarından kat mülkiyeti hukukundan, kanunundan ve komşuluk hukukundan doğan ihtilaflar arabulucuya gidecek ve arabuluculukta daha kısa sürede daha az masrafla eminim ki çözüme kavuşacaktır.”

Komşuların mahkemeye düşmeden meseleleri halletmesini arzu ettiklerini belirten Bakan Bozdağ, “Esasında bu 3 alanı baktığınızda ikisi doğrudan komşuluk hukukuyla alakalı konu diğer biri de kiracı, ev sahibi onların çoğu da komşu olabiliyor. Dolayısıyla biz kiracılarla ev sahipleri ve komşular arasındaki ihtilafları onları mahkeme kapılarına düşürmeden ve birbirlerini mahkeme kapılarında suçlamadan arabulucu marifetiyle daha erken bir süre içerisinde sorunlarını çözme konusunda yeni bir alternatif çözüm yolunu bunlar için önümüzdeki dönemde ortaya koyacağız. Türkiye Büyük Millet Meclisi açıldığında bu hazırlıklarımızı, taslak çalışmalarımızı AK Parti Grubuna aktaracağız. Şimdiden hayırlı olmasını temenni ediyorum.” diye konuştu.” Dedi.

Bakmadan Geçme