Kahramanmaraş depremlerini oluşturan fayların 3 boyutlu haritaları çıkarılıyor

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremleri meydana getiren fayların 3 boyutlu haritası, LIDAR yöntemiyle çıkarılıyor.

“Işık Tespiti ve Uzaklık Tayini” LIDAR (Light Detection and Ranging) yöntemi ile fayların, çok daha hassas şekilde anlaşılması amaçlanıyor. Çalışma kapsamında, 1.500 kilometrekarelik büyük bir coğrafya havadan gelişmiş sensörlerle taranıyor. Araştırma sayesinde, risk değerlendirmelerinin daha kolay ve hassas yapılabilmesi hedefleniyor.

AFAD, coğrafi veri uzmanı Hollandalı FUGRO firması ile birlikte, Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen büyük depremlerde fay haritalarını çıkarıyor. Depremden etkilenen bölgelerin özelliklerini doğru şekilde haritalandıracak bir havadan LIDAR araştırması yürütüyor. 

Araştırmada ortaya çıkan veriler, bölgedeki gelecekte meydana gelebilecek riskleri değerlendirmek için işlenecek. İşlenen veriler, risk değerlendirmelerinin yanı sıra yardım ulaştırma çabalarına da yardımcı olacak.

1.500 Kilometrekarelik coğrafya alan havadan araştırılıyor

Araştırma, sahada AFAD uzmanları, FUGRO Türkiye ekibi ile Hollanda’daki merkez ekibinin katkısıyla yürütülüyor. 1.500 kilometrekarelik bir alan, gelişmiş teknoloji ile donatılan sensörlerle taranıyor. Fay hattı ve çevresinin 3 boyutlu haritalanması için çalışılıyor. 

Bu sensörler, depremden etkilenen alan üzerinde veya çevresinde bulunan öğeleri belirleyecek. Haritalama çalışması, mevcut durumun daha iyi anlaşılmasına hizmet edecek. Gelecekte yaşanabilecek olası etkileri belirlemek için risk değerlendirmelerini de kolaylaştıracak.
 

Bakmadan Geçme