İstanbul Havalimanı metrosu açılıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kağıthane-İstanbul Havalimanı metro hattını, 9 gün sonra, 22 Ocak 2023 Pazar günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrifleri ile hizmete açacaklarını bildirdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Gayrettepe-Kağıthane-İstanbul Havalimanı Metro hattında incelemelerde bulundu. Ardından basın açıklaması yapan Karaismailoğlu, “Beşiktaş (Gayrettepe)-Kağıthane-Eyüp (Göktürk)-İstanbul Havalimanı metro hattımızda 9 istasyon bulunuyor. Metro hattımız; Kağıthane, Eyüpsultan ve Arnavutköy ilçelerinden geçecek ve 8 istasyonla günlük 800 bin yolcuya hizmet edecek kapasitededir. Dünyanın en büyük ve bir numaralı havalimanı ve bölgenin en önemli küresel aktarma merkezi olan İstanbul Havalimanı’na, Metro hattımızın Mecidiyeköy-Mahmutbey Metro Hattı entegrasyonu sayesinde, tüm raylı sistemle doğrudan, güvenli, hızlı ve ekonomik şekilde ulaşmak mümkün olacaktır” ifadelerini kullandı. 

Hattın işletmeye açılmasıyla İstanbul Havalimanı’na; Kağıthane'den 24 dakikada, Göktürk'ten 12 dakikada ulaşılabileceğini kaydeden Karaismailoğlu, konuşmasına şöyle devam etti: “Ülkemizin dünyaya açılan kapısına ulaşmak işte bu kadar kolay ve konforlu hale geliyor. Bir eserimizle ülkemize bir daha ‘en’leri ve ‘ilk’leri yaşatmanın memnuniyetini, gururunu taşıyoruz. Türkiye’nin tek seferde ihale ve inşa edilen en uzun metrosundan bahsediyoruz. Hattımızın en kısa sürede hizmete alınabilmesi için Türkiye’de ilk defa bir metro projesinde 10 adet tünel açma makinasını aynı anda kullandık. TBM ilerlemelerinde; günde 65,5 metre, haftada 306 metre, ayda 1233 metre ile kazı rekorlarını kırdık. Saatte 120 kilometre hız ile Türkiye’nin en hızlı metro araçları da bu hattımızda çalışılacak. 72 metre ile Türkiye’nin en derin metro istasyonu olan Gayrettepe İstasyonu’nu da bu proje kapsamında inşa edildi. Türkiye metro hatlarında ilk kez burada prekast panel ile kusursuz demiryolu altyapısı inşa ettik. Bu sayede yolcularımıza hızlı tren konforunda sürüş imkanı sunacağız. Akıllı tünel konseptini dünya metrolarında ilk defa bu projede biz hayata geçiriyoruz. Böylece tünel yangın güvenliğine yeni bir teknoloji kazandırdık. Bakanlığımızın destekleri ve Aselsan işbirliği ile yine ilk defa yerli ve milli imkanlarla geliştirilen sinyalizasyon sistemi bu metro hattımızda kullanılacak.” Dedi.

Bakmadan Geçme