İlk yerli ve milli asansör fabrikası

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile birlikte Konya'da Emlak Konut Asansör Fabrikası (EKA) Açılış Töreni'ne katıldı. Bakanlar Kurum ve Varank, Emlak Konut Asansör Üretim Tesisi'nde incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı, ardından asansör üretim biriminde birlikte iş önlüğü giyerek halat askı noktasına kaynak yaptı ve üretimdeki bir asansörün montaj işleminde vida sıktılar.

Enerjide, ulaştırmada, sanayide, sağlıkta, imarda ve daha birçok alanda önemli projelerin ortaya koyulduğuna dikkati çeken Varank, bu yatırımların Türk inşaat sektörünü de ileriye taşıdığını ve insan kaynağı yetkinliğinin arttığını anlattı.

Varank, firmaların dünya çapında işler yapan küresel şirketlere dönüştüğünü vurgulayarak, "Türk firmaları 2002 yılında yurt dışında 4,4 milyar dolar değerinde proje üstlenirken, bu rakam 2021 yılında 30 milyar doların üstüne çıktı. Tabii inşaat sektöründe yaşanan büyümenin, diğer pek çok sektörde de olumlu yansımaları var." diye konuştu.

Emlak konut asansör, yılda 5 bin insan ve yangın asansörü üretecek

Varank, sektördeki yerli üreticilerin yurt içinde önemli başarı yakaladığına değinerek, şöyle devam etti: "Pazar payları fena değil. İşte bu firmalardan bir tanesi de Emlak Konut GYO iştiraki olan Emlak Konut Asansör. Şu anda 17 bin metrekaresi kapalı olmak üzere 70 bin metrekarelik alanda faaliyet gösteren Emlak Konut Asansör, yüzde 75 gibi yüksek yerlilik oranına sahip. Üretim tesisi dijital üretime uyumlu. Çatısında kurulu güneş panelleri ile elektrik tüketiminin tamamını kendi imkanları ile yenilenebilir enerjiden karşılıyor. Yılda 5 bin insan ve yangın asansörü, 500 yürüyen merdiven ve yürüyen yol üretim kapasitesine sahip. 6,2 milyonluk cirosunu 2023 yılında 42 milyon dolara çıkarmayı hedefliyor. İstihdamı her geçen yıl artıyor. 47 istihdamla başladıkları süreçte şu anda sayı 147'ye ulaştı. 2023 yılsonu hedefi ise 310. İhracat noktasında da inşallah bu sene sonunu 20 milyon dolarlık bir rakamla sonlandıracak. İşletmenin en dikkatimi çeken yanlarından bir tanesi toplam cirosunun yüzde 6'sını Ar-Ge'ye ayırması."

Türkiye Yüzyılımızın refahı için emek veren Emlak Konut’umuzun faaliyet alanlarına bir yenisini daha ekliyoruz

Bakan Kurum, yerli ve millî ürünler üretmek için kararlılıkla çalışacaklarını vurgulayarak, “Bugün hamdolsun, Türkiye Yüzyılımızın refahı için emek veren Emlak Konut’umuzun faaliyet alanlarına bir yenisini daha ekliyoruz. Türkiye’nin ilk yerli ve millî asansör fabrikasını, Emlak Konut Asansör Fabrikamızı (EKA) aziz Konya’mızda sizlerin hizmetine, ülkemizin, milletimizin hizmetine sunuyoruz. İnşallah, asansör alanındaki bu kararlılığımızı inşaat sektöründe, yürüyen merdivende, ithal olan tüm ürünlerde yerli ve milli olarak üreteceğiz. İnşaat sektörüne baktığınızda, tüm kaynaklarını bugün Türkiye’den elde eden, yüzde 100’ü yerli üretim olan ürünler haline getirmek istiyoruz.” diye konuştu.  

Bakmadan Geçme