Dünya'daki en büyük Tier-1 güneş paneli üreticisi Kahramanmaraş'ta üretim yapacak

1988 yılında kurulan Zhongli Group bünyesinde faaliyet gösteren ve Türkiye'de yüzde 20 pazar payına sahip, Dünya'daki en büyük Tier-1 güneş paneli üreticilerinden olan TALESUN Solar ve 1993 yılında kurulan tekstil, enerji ve gemi inşa sektöründe faaliyet gösteren MEM GRUP, Fotovoltaik Güneş Paneli üretimi için iş birliği sözleşmesi imzaladı.

Kahramanmaraş istihdamına yıllardır önemli katkıda bulunan MEM Grup, Talesun Solar’ın sağladığı üretim, satış gücü tecrübesi ve teknoloji aktarımıyla birlikte bölgenin en teknolojik yatırım hamlesini başlattığını paylaştı. Talesun Solar Avrupa, LATAM ve MENA Başkan Vekili ve Türkiye Genel Müdür’ü Pınar Eser ve MEM Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Teyfik Paksu tesise dair bilgileri proje lansmanında paylaştı.  

Fabrika hakkında daha detaylı bilgi paylaşır mısınız? 

“Fabrikamız, Kahramanmaraş merkezinde bulunan 40.000 m2 kapalı alanda üretim faaliyeti gösterecektir. Yıllık 1 GW üretim kapasitesi ve TALESUN markası adı altında 2023 yılı ikinci çeyrek itibariyle üretim yapmayı hedefliyoruz. Fabrikada kullanılacak tüm ekipman, malzeme ve hammadde tercihi Talesun standartlarına ve onayına göre tedarik edilecek.” Fabrikanın 2023 yılı içerisinde P-Type hücreler üretmeye başlayacağını belirten Pınar ESER, fabrikanın TOP-CON (N-Type) hücreler ile panel üretimine uygun teknolojiye sahip olduğunu ve 2024 itibari ile ve talepler doğrultusunda TOP-CON hücreler ile panel üretim yapılacağını vurguladı. 

Hedeflerinize hangi pazarlar var?

“Talesun ile yakaladığımız bu iş birliğini bir sonraki aşamaya taşımak temel hedeflerimiz arasında bulunuyor. Bu kapsamda öncelikli hedefimiz yüksek teknoloji ve kaliteli, uluslararası standartlarda üretilen güneş panellerini Talesun ekibi ile ülkemiz ihtiyaçlarını öncelikle karşılayabilmek adına Türkiye pazarına sunmak.” Sonraki hedeflerinin ise Avrupa ve Amerika pazarlarına ihracat yapmak olduğunu dile getiren Ahmet Tevfik Paksu, MEM Grup’un sanayici kimliği ve TALESUN’ın güçlü global satış ağı ile önümüzdeki yıllarda, özellikle Amerika pazarında faaliyet gösterebileceklerini dile getirdi.

Gelecek hedeflerinizde neler var? 

Ahmet Teyfik Paksu, Talesun ile yapılan anlaşma kapsamı gereğince hem Türkiye hem yurtdışı pazar taleplerini karşılayabilmek adına Fotovoltaik Güneş Paneli üretim kapasitesinin ilerleyen dönemde artırılacağını bildirdi. Ayrıca istihdamı ciddi oranda artırmak ve teknoloji transferi ile ülkemize katkı sağlamak amacıyla solar hücre üretim fabrikası yatırımı da planladıklarını ve ilgili altyapı çalışmalarına başladıklarını aktardı.
 

Bakmadan Geçme