DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus'dan Türkiye'ye övgü

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca ile Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Hatay'daki sahra hastanesini ziyaretin ardından basın mensuplarına açıklamada bulundu.

Yaptığı açıklamada, depremin ilk saatlerinde afetin Seviye-4 Acil Durum olarak ilan edilmesinden hemen sonra Birleşmiş Milletler’in (BM) acil yardım çağrısında bulunduğunu, verilen alarmın uluslararası dayanışma ve işbirliğine nasıl ivme kazandırdığını görmüş olduklarını aktaran Koca, öncelikli ihtiyaçlar doğrultusunda uluslararası ortaklarıyla çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Yaraların bir an evvel sarılabilmesi için uğraş verdiklerini dile getiren Koca, “Bu vesileyle, süreçte bizlere destek olan tüm dost ve kardeş ülkelere, uluslararası kuruluşlara ve sivil toplum kuruluşlarına teşekkürlerimizi iletiyorum” diye konuştu.

BM’nin sağlık alanındaki uzman kuruluşu Dünya Sağlık Teşkilatı’nın en üst düzeydeki yetkililerini deprem bölgesinde ağırladıklarını kaydeden Koca, “Genel Direktör Sayın Tedross Adhonom ve Avrupa Bölge Direktörü Sayın Hans Kluge, ekipleri ile birlikte bizzat ziyarete geldiler, sahayı gördüler. Kendileriyle oldukça verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Ülkemizin deprem sırasında maruz kaldığı olumsuz etkilerin yanı sıra sunduğumuz sağlık hizmetlerini ve toparlanma sürecine ilişkin planlama ve çalışmalarımızı kendileriyle paylaştık. Bu süreçte Birleşmiş Milletlerin ve Sağlık Teşkilatı'nın nasıl katkı verebileceğine ilişkin de istişarelerde bulunma fırsatı elde ettik.”

Öncelikli çalışmalar

Bakan Koca, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı olarak deprem sürecinde ilk önceliklerinin yaralıların acil tedavisi ve ardından güvenli bölgelere nakli olduğunu belirterek, “Afet bölgesinde kullanılır durumdaki hastanelerimize ek olarak 27'si yabancı dostlarımız tarafından kurulan toplam 35 tam teşekküllü ameliyathanesi olan sahra hastanemiz ve 110 acil müdahale birimimizle yerinde sağlık hizmetini vermeye devam ediyoruz. Yereldeki ekiplerimizin yanı sıra afet bölgesine sevk ettiğimiz 1253 ambulans ve 245 UMKE ekibi, sürekli görev yapmaktadır. Bunlarla birlikte 14 hava ambulansımız, Cumhurbaşkanlığımızın uçakları ile Türk Silahlı Kuvvetlerine ait uçak ve gemilerle yaklaşık bir hafta içinde 52 bini aşkın yaralımızı hızla bölge dışına naklettik” ifadesini kullandı.

İkinci aşamada bölgede bulunan depremzedelerin sağlık ihtiyaçlarını karşılamak üzere harekete geçtiklerini söyleyen Koca, 112 Acil ve UMKE ekiplerinin de yerleşim yerleri ve köyleri karış karış dolaşarak sağlık taramaları gerçekleştirdiğini, gerekli ilaçları temin ettiğini ve hijyen malzemelerini dağıttığını vurguladı.

DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, Bakan Koca ile Hatay’da açıklama yaptı

Türkiye'de bulunmaktan memnuniyet duyduğunu belirten Ghebreyesus, geçmiş olsun dileğini iletti, kalbinin Türk halkıyla olduğunu ve yakınlarını kaybeden herkese başsağlığı dilediğini aktardı.

Ghebreyesus, depremin etkisine ilişkin “44 binden fazla insanın ölümü ve 108 binden fazla insanın yaralanmasıyla bu, yakın tarihte gerçekleşen en büyük felaketlerden biri” değerlendirmesini yaptı.

Türkiye, elinden geleni yapıyor

Türkiye'nin depremzedelere yardım konusunda elinden geleni yaptığına dikkati çeken Ghebreyesus, şu ana kadar gerçekleştirilen 55 bin tahliyenin hiç kolay bir iş olmadığını vurguladı.

Bakan Koca ile çadır kentlerde yaşanan zorluklar ve bölgedeki sağlık sorunları hakkında da konuştuklarını aktaran Ghebreyesus, “Dünya Sağlık Örgütü olarak bize aktarılan öncelikler doğrultusunda her türlü yardımı sağlamaya hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum” dedi.

Ghebreyesus, depremin büyüklüğüne ilişkin ise “Bu depremin ve etkisinin gerçekten büyük olduğuna tekrar dikkat çekmek istiyorum. Türkiye, elinden gelenin en iyisini yapıyor. Ancak Türkiye'nin aynı zamanda uluslararası yardıma ihtiyacı var” ifadelerini kullandı.
 

Bakmadan Geçme