Çiçekçi: Ticaretin altın kurallarını Kahramanmaraş'taki iş insanları gayet iyi biliyor

Müstakil Sanayici İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Kahramanmaraş Şube Başkanı Serdar Salih Çiçekçi, ekonomik gelişmelerle ilgili gazetemize yaptığı açıklamasında katma değerli ürünler üretip sadece Avrupa'ya değil tüm dünyaya ihracat yapılması gerektiğini söyledi. Çiçekçi, 'Ticaretin altın kurallarını Kahramanmaraş'taki iş insanları gayet iyi biliyorlar' dedi.

Pandemiden dolayı dünyanın bütün konjektörünün değiştiğini vurgulayan Çiçekçi, konuşmasında: “Bütün dinamikler yerlerinden oynadı. Herkesin yaşam tarzı da değişti. Yaşam tarzının değişmesi ile birlikte taleplerde farklılaşmaya başladı. Kahramanmaraş’ta 2 tane ana sektör var. Bunlar tekstil ve metal mutfak eşyaları. Ki biz Türkiye’de çok ciddi söz sahibiyiz. Değişen taleplere istinaden üretimlerin gerçekleşmesi ve pazarlardaki problemlerin yansıması ile burada bir ekonomik anlamda sıkıntılar yaşanabiliyor. Tabi ki doğal dünyanın her yerinde yaşanıyor. 

Katma değerli ürün üretmeliyiz

Ama burada ne yapmak lazım. Tabi ki krizi fırsata çevirebilmek lazım. Mevcut pazarlarda Avrupa’da bir savaş var, burnumuzun dibinde Ukrayna Rusya savaşıyor. Bu bütün Avrupa’yı etkiliyor. Bizim en çok ihracatımız da Avrupa’ya olduğu için talepte bir azalma imalatçılara da yansıyor. Burada pazarı farklılaştırmak lazım. Dünyanın farklı yerlerine ihracat yapmamız lazım. Ürünümüzü katma değerli hale getirip çeşitliliğini artırmamız lazım. Dünya çok hızlı trendlere geçebiliyor. Günün koşullarında bunları sağlayabilen işletmelerde her daim muvaffak olacaktır. 

Sadece Avrupa’ya bel bağlayarak değil tüm dünyaya biz Kahramanmaraş’tan ihracat yapmamız lazım ki birçok sektörde bunu yapıyoruz. Kahramanmaraş’ta bunu daha da çok artırmamız lazım. Bu bizim çıkış kapımızdır.  

Ekonomi dünyadaki koşullarda kendisine bir yön çiziyor

Ticaretin altın kurallarını Kahramanmaraş’taki iş insanları gayet iyi biliyorlar. Biraz sabır etmek gerektiğini düşünüyorum. Çünkü henüz dünyada da birçok şey yerine oturmuş değil. Bunun yansımalarını biz Türkiye olarak artık hızlı almaya başladık. İnsanlar ekonomi nereye gidiyor diye bir şikayette bulunuyor. Aslında ekonomi bir yere gitmiyor. Ekonomi dünyadaki koşullarda kendisine bir yön çiziyor. Burada adaptasyonu sağlayamayan nihai tüketicimiz artık hızlı adaptasyona alışmış durumda. Dünyanın şartları bunu gerektiriyor. 

Devlet fiyat artışlarını sübvanse ediyor

Enerji, yer ve ücret politikasına bakarsak hükümet çok ciddi hamleler yapıyor ekonomi ile ilgili olarak. Alım gücünü yükseltmeye yönelik olan hamle gerçekten takdire şayan. Alım gücü yükselecek ki insanlar daha rahat para harcayacaklar. Enflasyona karşı kendisinin gücünü artması gerektiğini bunu herkes görüyor. Dünyada çok hızlı bir enflasyon var. Sadece Türkiye’ye has bir şey değil. Ekonomide şuna bakıyoruz özellikle enerji girdi maliyetleri ile yansıyan bir enflasyonel ortamda hükümetin yaptığı süspansiyonlar çok ciddi rakamlara gelmiş. Bu Türkiye tarihinde hiç görülmemiş hükümetin verdiği bir destek var. Tabi bu çok anlatılmıyor. Vatandaş da çok bilmiyor. Doğalgazdaki maliyetlerin artışlarından dolayı artık kömür ya da odun yakma derdine düşmüş bir Avrupa var. Biz onlara nazaran kendimizi kıyas ettiğimizde çok iyi yerlerdeyiz. Devletimiz burada bize sahip çıkıyor, vatandaşa sahip çıkıyor. Hükümetin bütün organları vatandaşın enerji talebindeki ilgili artışları süspanse ederek onu yansıtmamaya gayret gösteriyor. 

Kahramanmaraş emlak fiyatlarında ciddi artışlar var

Kahramanmaraş emlak fiyatlarında ciddi artışlar var. Çok yükseldi. Kira fiyatları da çok yükseldi. Bunun barınma ihtiyacı olan yerlerin azlığından kaynaklanmaya başladığını görüyoruz. Bizim arzımızı biraz daha arttırmamız gerekiyor. Artırabilmemiz içinde çeşitli alanların daha fazla imara açılıp konut üretimine hızlı bir şekilde geçmemiz gerekiyor. İnsanın temel ihtiyacı barınmadır. Daha sonra gıda ve giyim ihtiyacı var. Kahramanmaraş’ta her 3 kalemde de olsun avantajlara sahip. Sadece müteşebbislerin biraz daha hızlı davranması lazım. Belediyelerin ve ilgili bakanlıkların imar yapısı ile ilgili de çalışmalarının tamamlanması gerekiyor. Bununla birlikte ne kadar fazla arz olursa fiyatta bir gerileme olur. Talep dengesine ulaşıncaya kadar bu devam edecektir.” Dedi.
 

Bakmadan Geçme