Bakan Kurum: Kahramanmaraş'ta ilk köy konutlarının anahtarlarını verdik

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, katıldığı canlı yayın programında 'Kahramanmaraş'ta ilk köy konutlarının anahtarlarını verdiklerini' söyledi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, canlı yayınında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Deprem bölgesindeki çalışmalarda son durumun sorulması üzerine Bakan Kurum, depremden etkilenen şehirleri bir yıl içerisinde ayağa kaldıracak anlayışla çalışmalarını yürüttüklerini söyledi.

Bakan Kurum, depremden 2,5 ay sonra Gaziantep ve Kahramanmaraş'ta ilk köy konutlarının anahtarlarını verdiklerini ve ilk yılda 319 bin konutun yapımına mayıs sonuna kadar başlamayı hedeflediklerini aktardı.

650 bin konutun yapım sürecini, illerin demografik yapısına, kültürel dokuya, vatandaşların ihtiyaçlarına, iklime ve zemine uygun, en doğru teknikle yürüttüklerine dikkati çeken Bakan Kurum, 11 ili eş zamanlı ayağa kaldıracaklarını dile getirdi.

Bakan Kurum, ayrıca enkaz kaldırma, yıkık ve acil yıkılacak binalardaki çalışmalarda yüzde 83-84 seviyesine geldiklerinin bilgisini verdi.

Vatandaşlarımıza sözümüzü tutacağız

Yapılacak konutları etap etap teslim edeceklerini belirten Bakan Kurum, dünyanın neresine gidilirse gidilsin bu kadar kısa sürede hızlı bir şekilde ayağa kalkmanın kolay olmadığını vurgulayarak, "Bu, Türkiye'nin gücüdür. Bu, 21 yıldır Sayın Cumhurbaşkanımızın yönetim anlayışıdır. Bu iradenin sahaya yansımasıdır. O yüzden aynı Elazığ'da, Malatya'da, İzmir'de olduğu gibi, Kastamonu'da, Bartın'da, Trabzon'da, Rize'deki sellerde olduğu gibi Antalya, Muğla yangınlarında olduğu gibi vatandaşlarımıza sözümüzü tutacağız ve 11 ilimizi el ele verip inşallah hep beraber ayağa kaldıracağız." dedi.

"Kentsel Dönüşümde Yarısı Bizden Kampanyası"na ilişkin soru üzerine Bakan Kurum, 200 bin konutta gönüllü, rızaya dayalı ve yerinde, 100 bin konutta da rezerv alanında dönüşüm yapacaklarını söyledi.

Bakan Kurum, başvuru yapan konutlarda tespite başladıklarını kaydederek, binalarda 3'te 2 çoğunluk sağlanıp sağlanmadığı ve riskli olup olmadığına ilişkin ön tespit yapıldığını anlattı. Riskli bina şerhi konulmayacağını aktaran Kurum, üçte iki çoğunluk sağlandıktan sonra süreci yürüteceklerini ifade etti.

Riskli binalar için noter huzurunda kura çekileceğini belirten Bakan Kurum, TOKİ Başkanlığınca yapılacak inşaatların en geç 2 yılda tamamlanarak vatandaşlara teslim edileceği bilgisini paylaştı.
 

Bakmadan Geçme