Almanya'dan Türkiye'ye bir başarı hikayesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kocaeli'nde katıldığı ödül töreni, Almanya'dan Türkiye'ye beyin göçünü gözler önüne serdi. Bilişim Vadisi'nin davetiyle Türkiye'ye gelen Taha Uluhan, hem hayat hikayesini hem de elektrikli araçların karbon ayak izlerini azaltmaya yönelik projesini anlattı.

Türkiye’nin teknoloji ve inovasyon üssü Bilişim Vadisi'nde düzenlenen Teknoloji ve Sanayinin Merkezi Kocaeli'ye Değer Katanlar Ödül Töreni düzenledi. Programda, Kocaeli'ndeki sanayicileri temsilen Mustafa Sinan Sungur ve girişimcileri temsilen Taha Uluhan davetlilere hitap etti.

Girişimci Taha Uluhan, 1995 yılında Almanya’da doğduğunu, eğitim hayatı ve iş deneyiminin Almanya’da geçtiğini belirterek “Henüz 23 yaşımdayken, Mercedes’te Compact Cars ve SUV araçların Ar-Ge direktörüyle birlikte çalışma fırsatı buldum. Eş zamanlı olarak da mühendis arkadaşlarımızla birlikte elektrikli araçlarda kullanılan lityum-iyon bataryaların ve içersindeki malzemelerin en verimli şekilde geri dönüştürmeye yoğunlaştık.“ dedi.

Türkiye ve yeni teknolojiler

Bu süreçte Türkiye’de de yeni teknolojiler geliştirildiğini ve sanayiyi güçlendirmeye yönelik yoğun çabalar sarfedildiğini gördüğunu kaydeden Uluhan, “Sürekli yeni teknoparklar kuruluyordu. Gençlerimizin mühendislik ruhunu tetikleyen ve dünyada izlenen TEKNOFEST gibi etkinlikler düzenleniyordu. Dünyanın yeni mobiliteye doğru giderken Togg ile Türkiye de bu piyasaya girmek için ciddi adımlar atılıyordu.“ diye konuştu.

Uluhan, 2021’de Bilişim Vadisi’nin Mobilite Hızlandırma Programı ile Türkiye’ye geldiğini ifade ederek “Sayın cumhurbaşkanımızın çağrısına, ülkemizimn potansiyeline inandığımız için geldik.“ dedi. 12 kişilik bir ekibe sahip olduklarını, bunlardan 6’sının Almanya ve İsviçre gibi ülkelerden Türkiye’ye geldiğini anlatan Uluhan, “Biz pes etmedik ve yatırımımızı bize inanan yatırımcılar ile birlikte topladık. Bu yılın sonunda pilot tesisimizi kurmak için kollarımızı sıvadık. İnşallah, elektrikli araçların karbon-ayak izlerini iyileştirmek için geliştirdiğimiz bu teknolojiyi, Avrupa’ya, Amerika’ya ve dünyanın diğer bölgelerine ihraç edeceğiz.“ dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında Togg’dan bahsederken Uluhan’a göndermede bulunarak “Az önce gencimizi dinledik. Artık bizim bu tür yetişmiş, kendine inanan gençlerimiz olduğu sürece biz bunları üretiriz, bunları üretmenin ötesinde de artık elektrikli otomobilde de dünya ülkeleriyle yarışa gireriz.” ifadelerini kullandı.

40’ı aşkın ülkeye ihracat

Törende sanayicileri temsilen bir konuşma yapan Mustafa Sinan Sungur da rahmetli babası Hacı İsmet Sungur‘un 60 yıl önce henüz 14 yaşındayken İstanbul’a geldiğini anlatarak Uzun ve meşakkatli yıllar sonucunda Plastay Kimya’nın temellerini attı. İşte o gün fedakârlık, inanç ve emekle yoğrulan, küçücük bir atölyeden başlayan Plastay Kimya bugün 40’ı aşkın ülkeye ihracat yapıyor. 200’ü aşkın çalışanı ile sektör lideri konumunda. 150 milyon doları aşan cirosu ve 80 milyon doları aşan ihracatıyla ülkemize değer katmaya büyük bir azimle devam ediyor.“ dedi.

Bunun bir başarı hikâyesi olduğunu kaydeden Sungur, “En ağır pandemi koşullarında dahi çalışmaya ara vermeden ciro ve ihracatımızı dolar bazında 3 katına çıkardık. Pandemi etkilerini her anlamda en iyi yöneten ülkelerden biri olarak parmakla gösterilen ülkemizin yurt dışı itibarının bizlere tarifi imkansız bir güç ve inanç verdiğini vurgulamak istiyorum. Bakınız yaklaşık 40 yıldır sanayi ve ihracat serüveninin içerisindeyim. Ancak hiçbir dönemde yurt dışında bu kadar itibarlı karşılanmadık.“ diye konuştu.

Bu anlamda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendilerine özgüven verdiğini ifade eden Sungur, “Artık yönetilen değil yöneten ülke olmamız gerektiği şuurunu bize aşılayan Sayın Cumhurbaşkanımıza  ve ekibine minnettarız. Yeni Türkiye geçmişten çok farklı. Hamdolsun artık herhangi bir şeyi başarmayla ilgili en ufak bir endişemiz, tereddütümüz, kompleksimiz, acabamız yok.  Ülkemizin ne tarafına baksak bu enerjiyi, dinamizmi, inancı görüyoruz.“ dedi.

Bakmadan Geçme